© Google Streetview

'Tijdelijk Museum voor Moderne Kunst is geldverspilling'

© tvbrussel
06/03/2014

Het aangekondigde Museum voor Moderne Kunst is pure geldverspilling. Dat vindt Dirk Snauwaert, directeur van kunstencentrum Wiels. Net als Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen vindt hij de gekozen locatie - het Vanderborghtgebouw - ongeschikt als museum voor moderne kunst.

Sinds de sluiting van de afdeling Moderne Kunst binnen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zitten de kunstwerken van de afdeling stof te vergaren. De plannen voor de bouw van een nieuw museum voor moderne kunst - vermoedelijk aan het kanaal - zijn nog niet concreet. De recente aankondiging van de verbouwing van het voormalige Dexia Art Center, ook bekend als het Vanderborghtgebouw, leek dan goed nieuws voor de kunstliefhebbers.

Maar zowel Vlaams bouwheer Peter Swinnen als Wiels-directeur Peter Snauwaert vinden die keuze geen goede zaak.

Volgens Swinnen is het gebouw niet geschikt. "Om te beginnen is het veel te klein. Van de 7.000 vierkante meter oppervlakte schat ik de beschikbare nettoruimte op niet meer dan 4.000 vierkante meter", zegt Swinnen aan tvbrussel. "Ter vergelijking: Tate Modern in Londen is 33.000 vierkante meter groot. Het Magritte Museum is 2.500 vierkante meter, en dat is gewijd aan een enkele kunstenaar. Hier is er sprake van 5.000 werken. Dat is niet realistisch."

Volgens de verschillende overheden is het Vanderborghtgebouw maar een tijdelijk onderkomen voor de collectie, in afwachting van de bouw van een nieuw museum voor moderne kunst. Swinnen stelt zich vragen bij de tijdelijkheid van het project. "De federale overheid investeert 11 miljoen euro voor de werken. Dat is een pak geld. Bovendien sloot de federale overheid met de eigenaar van het gebouw, de Stad Brussel, een erfpacht van dertig jaar. Dat kan men toch moeilijk tijdelijk noemen."

Swinnen wijst er ook op dat er, waarschijnlijk op het dak, een grote klimaatinstallatie zal moeten komen.

Dirk Snauwaert gaat zelfs een stap verder, en noemt het weggegooid geld. "Maar ja, men gaat er hier in Brussel altijd van uit dat er oeverloos veel geld beschikbaar is", zegt hij aan tvbrussel. Volgens Snauwaert zou de federale overheid het geld beter gebruiken voor de renovatie van de leegstaande ruimtes in het KMSKB aan de Kunstberg én van het de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, waarvan de gebouwen zich in erbarmelijke staat bevinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni