Thuis bij de kunstenaar Gorik Lindemans

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
03/11/2009
Om te stelen luidde de naam van Gorik Lindemans' publicatie van goed tien jaar geleden, een boekje (en kunstproject) waar de kunstenaar en grafisch ontwerper (maar ook fotograaf, videomaker enzovoort) uitgevoerde projecten en enkele ideeën bij elkaar bracht voor potentieel werk. Zijn "grappige niemendallekes" die andere kunstenaars mochten ten uitvoer brengen, stonden voor een - voorlopig, zo blijkt - adieu aan de kunstwereld.

Maar vandaag is Lindemans terug, ook publiek. Hoewel hij in 2005 al het schilderen hervatte, stelde hij pas eind vorig jaar een reeks prints tentoon onder de noemer Les oiseaux d'études. Deze dagen exposeert hij bij SQUAREvzw in Laken. Fröhliche Werkstatt/Symphonie für Gemälde is niet echt een tentoonstelling, maar eerder een blik in de leefwereld van de kunstenaar. Concreet verhuisde de man de inhoud van zijn werkkamer naar die van SQUARE.

Er zijn hopen tekeningen, schilderijen en ander werk te zien, min of meer in dezelfde opstelling als in Lindemans' atelier - een plek die voor deze kunstenaar niet enkel dient om te werken, maar ook om te eten, te lezen, naar muziek te luisteren, en om te stapelen.

Stapeltjes: het betekent dat niet alles te zien is. Zo zitten sommige werken in mappen, staan ze met het beeld naar de muur of in een rijtje, met hun zijkantjes naar de - normaal gezien afwezige - kijker.

De werkkamer van de kunstenaar als tentoonstellingsproject? Fröhliche Werkstatt/Symphonie für Gemälde gaat verder. Zo werkt de kunstenaar ook effectief op de plek zelf, wat resulteert in nieuwe werken. Die worden wel tentoongesteld, mét het beeld naar de kijker. Lindemans werkt in zijn werkkamer aan het raam en schildert er op glas. In het midden van de kamer staat dan weer een vitrinekast vol met boeken, de pagina's open, tentoongesteld. Ook zij bieden een andere blik op het leven en de werken van de kunstenaar Lindemans.

:: Gorik Lindemans
wanneer: > 10.1.2010, zo 14 > 18.00 (na afspr.)
waar: Squarevzw, Sint-Annadreef 26, Laken, 0476-334.144, sonicsquare@skynet.be,
www.squarevzw.be/werkstatt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni