Coup Fatal Serge Kakudji Fabrizio Cassol Alain Platel  Rodriguez Vangama

Theater: het nieuwe seizoen van Kaai en KVS

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
25/06/2014

KVS en Kaaitheater hebben hun programma voor het volgend seizoen al klaar. Wie wil weten hoe de stad en de wereld er binnenkort zullen uitzien, kan maar beter nu al tickets boeken.

Het nieuwe Kaaitheaterseizoen wordt voor de zevende keer samengesteld door Katleen Van Langendonck en Guy Gypens. Die laatste is behalve een van de artistieke leiders voortaan ook algemeen directeur van het Kaaitheater.

Het programma van het nieuwe seizoen wordt dus gekenmerkt door een grote mate van continuïteit, maar er zitten toch ook nieuwe namen en accenten in. De belangrijkste thematische lijn die Kaai dit seizoen uitzet, heeft te maken met de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog.

Onder de noemer Up in Arms geeft het kunstencentrum samen met collega’s uit Berlijn en Londen een aantal opdrachten aan internationale kunstenaars (De Warme Winkel, Forced Entertainment, Pieter De Buysser, Zita Swoon Group,...) die de complexiteit van het heden te lijf te gaan met het bedenken van nieuwe mogelijkheden in plaats van het teruggrijpen naar oude waarden.

Ook op het jaarlijkse festival Burning Ice staat wereldproblematiek centraal: het ecologisch geïnspireerde festival staat dit keer in het perspectief van de VN-klimaattop in Parijs in november 2015.

Iets lokaler van insteek zijn het derde Festival Kanal dat al in september wordt georganiseerd in de Brusselse kanaalzone, en de Brusselse biënnale van de performancekunst Performatik. Voor Performatik maakt choreografe Anne Teresa De Keersmaeker de oversteek naar het Centrum voor Beeldende Kunsten Wiels, waar ze Vortex Temporum herwerkt voor de museumzaal, terwijl beeldend kunstenares Joëlle Tuerlinckx de scène van het Kaaitheater betreedt. Verder toont Kaaitheater opnieuw werk van de vier residenten Kris Verdonck, Mette Ingvartsen, Ivo Dimchev en Eleanor Bauer, maar staan er ook vele nieuwe namen uit het buitenland klaar voor een eerste kennismaking. Rosas en Needcompany presenteren wereldpremières, en ook opvallend is de terugkeer in mei van de New Yorkse The Wooster Group naar het Kaaitheater met hun bewerking van Shakespeares Troilus en Cressida: Cry Trojans!

Tien minuten verderop blijft ook KVS in het nieuwe seizoen heen en weer pendelen tussen de stad en de wereld. Daarbij gaat veel aandacht naar Afrika, dat vele banden heeft met Brussel. Zo peilen de Congolese theatermaker Faustin Linyekula en de Zuid-Afrikaans-Brusselse danseres Moya Michael samen naar hun toekomst en verleden in Europa en Afrika.

Zo gaat Wim Vandekeybus voor zijn nieuwe productie Talk to the Demon aan de slag met de Maghrebijns-Brusselse buren van zijn studio in Molenbeek. Zo ensceneren choreograaf Alain Platel, componist Fabrizio Cassol, zanger Serge Kakudji en dertien muzikanten uit Kinshasa Europees barokrepertoire op Congolese instrumenten. En zo blikken de Duitse regisseuse Monika Gintersdorfer en haar Ivoriaanse, Congolese en Afrikaanse kompanen in La nouvelle Pensée Noire en in Mobutu Choreografiert terug op de Afrikaanse geschiedenis. De Frans-Marokkaanse Islamoloog Rachid Benzine ten slotte, presenteert doorheen het seizoen de conferencereeks Le Coran expliqué aux Bruxellois.

Topacteurs
Andere werelddelen zijn vertegenwoordigd in Augustus ergens op de vlakte van de hedendaagse Amerikaanse auteur Tracy Letts, waarvoor Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal van Olympique Dramatique een acteursploeg uit de drie Vlaamse stadstheaters rond zich verzamelden. In Trial about Fake zorgen de Chinese artiest Ai Weiwei en de Brusselse filmmaker Manu Riche voor een re-enactment van het proces tussen Ai Weiwei en de Chinese staat.

In september presenteert KVS een grote installatie in de grote zaal voor het project New World Summit, waarmee de Nederlandse beeldende kunstenaar Jonas Staal tientallen politieke organisaties uit de hele wereld samenbrengt in een alternatief parlement. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt ook in KVS kritisch bekeken met het nieuwe project van de Brusselse theatermaker Thomas Bellinck, Memento Park. Josse De Pauw ensceneert samen met Peter Vermeersch, Dani Klein en nog een rist andere topacteurs de nieuwe theatertekst Revue Ravage van Tom Lanoye over een ouder politicus en zijn entourage. Ook van Guy Dermul en Benjamin Verdonck mogen we nieuwe producties verwachten. Daarnaast ontvangt KVS tal van gastvoorstellingen, en zet het zijn samenwerking voort met Franstalig Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni