© Colignon Béatrice

'Thalys-verdachte woonde bij zus in Molenbeek en nam met wapens de metro'

© Belga
26/08/2015

Ayoub El Khazzani, de verdachte van de verijdelde aanslag in een Thalys-trein, zou bij zijn zus in Molenbeek hebben verbleven. Ook zou hij afgelopen vrijdag met zijn wapenarsenaal een deel van Brussel doorkruist hebben voor hij in het Zuidstation de Thalys nam.

Het federaal parket onthoudt zich van elke vorm van commentaar, maar zowel La Dernière Heure als La Capitale en de kranten van Het Mediahuis citeren onder meer verschillende buurtbewoners die El Khazzani zouden opgemerkt hebben in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij regelmatig naar de moskee ging, maar niet de indruk gaf geradicaliseerd te zijn.

De vermelde getuigen hebben het ook over een reis naar Syrië die El Khazzani zou ondernomen hebben, maar waarvan hij snel zou teruggekeerd zijn, gedegouteerd door het barbaarse geweld.

Nog volgens La Dernière Heure verbleef El Khazzani niet alleen bij zijn zus op de Gentsesteenweg in Molenbeek, maar vertrok hij daar afgelopen vrijdag ook met een tas waarin de kalasjnikov, de negen munitieladers, het automatisch pistool en het cuttermes zaten die hij in de Thalys bijhad. De man zou in het metrostation Ossegem de metro genomen hebben, om uit te stappen in het station Clemenceau en vandaar te voet naar het Zuidstation te gaan, waar hij later de Thalys nam.

"Het federaal parket wenst deze informatie te ontkennen noch te bevestigen", meldt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, in een reactie op de berichtgeving. "Er wordt in het belang van het onderzoek geen verdere commentaar gegeven."

Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) erkent in de krant dat Molenbeek een makkelijke plaats is om in de anonimiteit onder te duiken. "Molenbeek is een verstedelijkte gemeente met een grote moslimgemeenschap. Daar kan je makkelijker in de anonimiteit verdwijnen dan in pakweg Watermaal-Bosvoorde", aldus Schepmans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni