huisartsenwachtdienst

Terranova wil voorlopig niet wijken voor tweetalige wachtpost

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
24/06/2015

De vzw Terranova, de huisartsenwachtpost in de Asstraat die acht jaar geleden door Vlaamse artsen werd opgericht, doekt zichzelf voorlopig niet op. “Voor de nieuwe, door de Franstalige kring opgerichte wachtpost echt tweetalig is, gaan we de oude niet wegsmijten,” zegt voorzitter Erik Loosen.

A l enkele jaren streeft de Franstalige huisartsenkring FAMGB naar één tweetalige wachtdienst voor Brussel. Het begon toen de FAMGB aan het Riziv financiering vroeg voor een grootscheeps hervormingsproject voor haar wacht. Het Riziv stelde als voorwaarde dat de wachtdienst tweetalig zou worden.
Om de tweetaligheid te garanderen, klopte de FAMGB aan bij de – Nederlandstalige – Brusselse Huisartsenkring (BHAK). Bleek dat een deel van de Nederlandstalige artsen wel oren had naar het plan. Vooral de jongeren, die over het algemeen ‘Brusselser’ denken en ook hopen op die manier minder wachten te moeten draaien. Anderen vreesden echter dat de tweetaligheid niet gegarandeerd zou zijn.

Eind vorig jaar was er binnen de BHAK een onvoldoende meerderheid voor een eengemaakte wachtdienst. Enkele maanden later raakte het project wel goedgekeurd.

De afspraak is nu dat de BHAK in 2016 toetreedt tot de nieuwe vzw Garde Bruxelloise Brusselse Wachtdienst, opgericht door de FAMGB en sinds eind vorig jaar operationeel. De wachtdienst werkt met een nieuw telefoonnummer (02-201.22.22) en een nieuwe centrale wachtpost, Athéna, van waaruit de artsen van wacht hun ronde doen. “Wij zijn nu de officiële wachtdienst van het Riziv en moeten daarom tweetalig zijn,” zegt dokter Thomas de Cartier, bestuurslid van de Garde Bruxelloise Brusselse Wachtdienst. “Maar het is moeilijker dan gedacht. Voor de mobiele wacht is de tweetaligheid in het weekend en op feestdagen volledig gegarandeerd. Op weekavonden nog niet want dat is geen officiële wacht. Maar we zitten ook daar op 90 procent en dat zal verbeteren als volgend jaar de BHAK meedoet. Dan zal ook de vaste wachtpost Athéna honderd procent tweetalig kunnen functioneren. Voor onze andere twee posten, in Molenbeek en Woluwe, kunnen we die garantie niet bieden.”

Niet scheutig
Athéna is gelegen in de De Brouchovestraat, op een boogscheut van de Asstraat waar Terranova gevestigd is. Twee tweetalige wachtposten vlakbij elkaar heeft weinig zin, dat besefte Terranova ook. En dus wilde de wachtpost zichzelf eind deze maand opdoeken.

Maar het bestuur vindt het toch te voorbarig. “Wij hebben acht jaar lang een wachtpost gerund, die in de praktijk drietalig is,” zegt voorzitter Erik Loosen. “De Franstaligen waren al die tijd niet in staat om hun drie wachtposten tweetalig te maken. En nu zouden zij het overnemen?”

Volgens Loosen is een te klein deel van de activiteiten van de nieuwe Brusselse Wachtdienst tweetalig. “De mobiele wacht is alleen volledig tweetalig in het weekend en op feestdagen. En slechts een van de drie vaste wachtposten wordt tweetalig. Ook was drie jaar geleden afgesproken dat de hele structuur van de vzw tweetalig zou zijn. Blijkt dat de coördinatrice nu nog een spoedcursus Nederlands moet doen. Voor ons is dat allemaal niet voldoende.”

Dus blijft Terranova voorlopig open, ook al is het Riziv niet scheutig om de Nederlandstalige wachtpost nog langer te financieren. Pas onlangs ging de dienst ermee akkoord om voor de eerste zes maanden van 2015 te betalen. Loosen: “We hopen dat het Riziv ons blijft steunen en de Nederlandstalige patiënt niet in de kou laat staan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni