Taxiprotest

Taxi's rijden op 13 september aan halve prijs

© brusselnieuws.be
04/09/2015

Een ritje met een erkende taxi zal op zondag 13 september maar half zoveel kosten dan normaal. Het gaat om een actie van de sector tegen Uber. Drie dagen later is er zoals eerder gezegd een taxibetoging met delegaties uit verschillende Europese landen.

Met de nieuwe acties willen de taxibedrijven de overheid nogmaals duidelijk maken dat ze concrete stappen verwachten tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. De korting is ook een signaal naar de klanten. De taxi's zullen enkel de kosten voor sociale bijdragen, belastingen en autoverzekering aanrekenen.

"Eigenlijk hadden we onze taxiritten helemaal gratis moeten maken, maar onze chauffeurs willen zich niet verlagen tot het niveau van de oneerlijke concurrenten", zegt woordvoerder Pierre Steenberghen. "We willen aantonen dat de prijzen die illegale spelers hanteren de job van taxichauffeurs die wel de regels respecteren onleefbaar maakt."

De taxisector waarschuwt ook voor de "sluipende uberisatie" van de samenleving, waarbij innovatie en deeleconomie misbruikt worden om de arbeidswetgeving te omzeilen. "We hebben de overheid genoeg gevraagd om iets te doen tegen Uber, nu is het tijd om zelf actie te ondernemen", klinkt het.

Behalve de ritten aan halve prijs, komt er ook een Europese actie op woensdag 16 september. Samen met delegaties uit andere Belgische steden, maar ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal zullen de Brusselse taxichauffeurs "symbolische kruispunten" blokkeren. De taxisector zal daarbij aankloppen bij federaal minister van Economie Johan Van Overtveldt (N-VA), staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) en de Europese Commissie.

Bekijk hieronder de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni