Taxiprotest tegen Uber

Taxichauffeurs vallen Uberchauffeurs aan

© brusselnieuws.be
23/03/2015

Zes mannen, vermoedelijk allemaal taxichauffeurs, hebben in de afgelopen nacht in Elsene vier Uberchauffeurs aangevallen. Daarbij raakte niemand gewond, maar verschillende Uberauto's zijn wel beschadigd. De Uberchauffeurs zijn in shock. Naar aanleiding van het geweld is er dinsdag een ontmoeting tussen de taxisector en de politie.

Een dader is opgepakt, maar is na verhoor wel vrijgelaten, meldt de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene. Het gaat om een 35-jarige taxichauffeur die verklaarde dat hij samen met enkele collega’s contact had opgenomen met Uber omdat ze zogezegd een lift nodig hadden. Toen de bestuurders ter plaatse kwamen, sloegen ze toe.

De modus operandi was daarbij steeds dezelfde: afhankelijk van het geval sleurden drie tot zes daders, vermoedelijk allen taxichauffeurs, Uberbestuurders uit hun wagen. Daarna gooiden ze bloem en eieren naar de voertuigen en beschadigden ze de auto’s. Van één Uberchauffeur werd ook de smartphone gestolen.

De Uberchauffeurs raakten niet gewond, maar verkeren wel in shock.

De politie probeert intussen de andere daders te identificeren. Een van de daders werd opgepakt en na verhoor vrijgelaten. Hij was niet bij de zwaarste feiten betrokken. Toch is hij bekend bij het gerecht wegens opzettelijke slagen en verwondingen.

De politie gaat ervan uit dat de daders taxichauffeurs zijn. De opgepakte chauffeur heeft toegegeven dat hij en zijn kompanen handelden uit boosheid wegens de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber.

Nieuwe acties
Naar aanleiding van het geweld is er dinsdagnamiddag een ontmoeting tussen de taxisector en de politie. Dat zegt Constantin Tsatsakis, ondervoorzitter van de Belgische Taxifederatie. Hij keurt het geweld af, maar betreurt de in zijn ogen lakse houding van het gerecht tegenover Uber.

Vertegenwoordigers van de taxisector worden dinsdag ook ontvangen in het Brussels parlement. Woensdag beraadt het gemeenschappelijk vakbondsfront zich over nieuwe acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni