Taxichauffeurs dreigen centrum lam te leggen

© tvbrussel
25/11/2013

Dinsdag leggen drie Brusselse taxifederaties het werk neer. Ze zijn van plan daarbij de Kleine Ring helemaal te blokkeren, met hoogstwaarschijnlijk weer heel wat verkeerschaos tot gevolg. De Brusselse taxisector is boos omdat alle chauffeurs in de loop van volgend jaar een nieuwe taximeter moeten installeren, die duur is en frauderen onmogelijk maakt.

Een poster met de foto van minister-president Rudi Vervoort (PS) en het woord ‘Stop!’ hing maandag al uit in enkele taxi's. De chauffeurs die het pamflet uithangen zijn niet te spreken over het beleid van de Brusselse regering. Om die boodschap heel duidelijk over te brengen zullen de taxichauffeurs dinsdag staken. Wie met de auto naar Brussel moet is dus gewaarschuwd.

“Het wordt een grote actie”, zegt Constantin Tsatsakis van taxivereniging ATB aan tvbrussel. “Wie kan, moet Brussel vermijden. We gaan een colonne vormen van 500 taxi’s en door het centrum trekken.”

Taxameter: duur en digitaal
Alles draait om de zogeheten taxameter. Als een taxirit afgelopen is, print het toestel automatisch een rekening af. Geen mogelijkheid om te sjoemelen dus. In de loop van 2014 moeten alle Brusselse taxi's dit toestel installeren.

“We zijn daar niet tegen, maar we willen daar geen enkele euro aan uitgeven. Het instrument is veel te duur. Als minister Grouwels (bevoegd voor Vervoer, red.) zwart op wit kan aantonen dat dit me geld gaat opbrengen, dan installeer ik het morgen.”

Verdeeldheid
Zo'n taxameter kost in totaal 3.000 euro. Om de investering niet te zwaar te maken betaalt het Gewest duizend euro, en worden de belastingen voor taxichauffeurs verlaagd met 350 euro per jaar. Alle vakbonden en de nationale taxivereniging vinden dat aanvaardbaar en roepen dus op om niet te staken.

“Men zal niet meer kunnen knoeien”, zegt Pierre Steenberghen van de nationale taxivereniging. “Men zal geen handgeschreven rittenbladen kunnen maken, waar stukken afgescheurd worden en dergelijke. Alles gaat digitaal en automatisch. Ik denk dat men daar bang voor is, en niet voor de prijs van de toestellen.”

Ook de vakbonden roepen de chauffeurs op om niet te staken. "De maatregelen zullen de arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs verbeteren", klinkt het in een mededeling. "Een groeiend deel van de chauffeurs werkt via het illegale systeem van het huurforfait. De maatschappijen verhuren de taxi's en de chauffeurs draaien op voor alle andere kosten. Zo omzeilen ze de collectieve arbeidsovereenkomsten. De eerlijke taxibedrijven die nu het slachtoffer zijn van de deloyale concurrentie vanwege fraudeurs, voelen zich eindelijk gesterkt door de regeringsmaatregelen."

Verdeeldheid binnen de taxisector dus. Het wordt afwachten hoeveel chauffeurs effectief zullen staken, maar de verkeershinder zal waarschijnlijk groot zijn.

De actie begint om 11 uur aan het Noordstation. Vandaar gaat het naar de Beurs en dan via de Lombardstraat. Daar wordt een eerste keer halt gehouden voor het Brussels parlement. Vervolgens trekken ze via de Zavel en het Poelaertplein naar de Kleine Ring. Ter hoogte van de Belliardstraat willen ze de Kleine Ring blokkeren. Omstreeks 14 uur zal de actie eindigen voor het kabinet van Vervoort in de Hertogstraat.

Verkeershinder verwacht door staking taxichauffeurs

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni