© Megan Kenna via Twitter

Tussen 600 en 1.000 taxi's, ook uit het buitenland, trokken vandaag door de stad om te protesteren tegen het nieuwe taxiplan en de opening naar Uber. De actie duurde langer dan gepland maar is ondertussen beëindigd.

De betoging van de taxi’s kwam er na de presentatie van het taxiplan van Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A). Daarin worden onder meer de voorwaarden voor nieuwkomer Uber geregeld. De komst van die vervoersapplicatie voor smartphones ligt in wel meer steden gevoelig. Daarom zijn er ook taxidelegaties uit Antwerpen, Luik en verschillende Franse steden aanwezig. De politie telde tussen 600 en 700 deelnemers, de organisatoren spreken van duizend voertuigen, waarvan een honderdtal uit Frankrijk.

"Uber, dat zijn geen taxi's", klinkt het bij de chauffeurs. "Het zijn geen professionele chauffeurs en ze betalen geen belastingen zoals wij."

Uber werd eerder door de rechter verboden in Brussel. De chauffeurs vinden dat dat zo moet blijven. "In verschillende grote Europese steden is Uber illegaal", zeggen ze. "Waarom moet België dan anders doen?"

Smet benadrukt dat Uber zich zal moeten schikken naar de regels. "We moeten de markt verbreden", zegt hij. "Het gaat ook niet om hetzelfde publiek. Airbnb betekent ook niet het einde van de traditionele hotels. Bovendien krijgt Uber een strikt kader opgelegd."

Ook de aanpassingen van de tarieven, waaronder een afschaffing van het nachttarief, ligt de taxisector op de maag.

Van Noordstation via Beurs naar Schuman
De aangekondigde taxibetoging vertrok rond 10.30 uur aan het Noordstation. Via de Albert II-laan ging het naar de Jacqmailaan en de Anspachlaan. Voorbij de Beurs draaiden de taxi's de Lombardstraat in, richting Brussels parlement. Daar is rond 11.15 uur even halt gehouden.

De stoet trok daarna via de Grote Zavel naar de Regentschapsstraat en over het Poelaertplein. Via de Kleine Ring (Guldenvlieslaan) ging het dan naar de Belliardstraat en de Oudergemlaan. De betoging zou in principe rond 14 uur eindigen op het Schumanplein, maar de taxi's blokkeerden nog een hele tijd de Luxemburgstraat en de Belliardstraat. De boze chauffeurs wachten op het resultaat van het overleg bij minister-president Rudi Vervoort (PS).

In de loop van de dag waren verschillende tunnels dicht en bij het openbaar vervoer waren heel wat bus- en tramlijnen tijdelijk verstoord.

Hieronder ziet u een kaart van de route die de betoging zal volgen:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni