Geen tijd om te koken, maar ook geen zin in hamburgers die naar karton smaken of pizza’s met een vettige bodem? Voor die patstelling bestaat nu een oplossing. Als antwoord op dat ‘first world problem’ is er sinds twee maanden een nieuw concept van afhaalmaaltijden in Brussel: Menu Next Door.

Menu Next Door is een formule waarbij professionele chefs en hobbykoks achter het fornuis staan. De maaltijden, die omschreven worden als verfijnd en kwaliteitsvol, halen klanten bij hen thuis af. Dat bericht de krant La Libre vandaag.

De Brusselse ondernemer Nicolas Van Rymenant kreeg het idee in Amerika. “Mijn tante had voor Thanksgiving wel 100 maaltijden bereid, terwijl we maar met een twintigtal mensen waren. De overschotten verkocht ze aan haar buren. Mijn nicht heeft dan weer bloemen geplant op haar fornuis. Zij bestelt haar eten elke dag via het internet”, vertelt Van Rymenant in de krant. Hij combineerde die twee vaststellingen en richtte in Brussel Menu Next Door op.

De voorbije twee maanden zijn via dat platform een duizendtal gerechten verkocht. De facebookgroep is sinds mei online en telt intussen bijna 13.000 likes. Wie zich wil aanbieden als kok moet zich eerst aanmelden bij Van Rymenant. Hij komt je kookkunsten vooraf uittesten. Als hij zijn goedkeuring geeft, mag je mensen uitnodigen.

De criteria zijn dan ook relatief streng. Het moeten originele gerechten zijn, bereid met verse producten, die gemakkelijk opnieuw op te warmen zijn. Op dit moment is er een bestand van een zestigtal koks. "Dat zijn één derde gepassioneerde hobbykoks, één derde studenten in een koksopleiding en één derde professionele chefs", zegt Van Rymenant aan brusselnieuws.be. Elke dag melden zich nog vijf nieuwe kandidaten aan.

Goedkoper dan op restaurant
Eten bestellen gaat een stuk eenvoudiger. Elke dag post Van Rymenant in de facebookgroep een foto van een maaltijd, samen met de naam en het adres van de kok en een ingrediëntenlijst. Bestellen doe je door in een reactie op die foto te zeggen hoeveel maaltijden je wil en hoe laat je ze ophaalt. Als de kok je reactie beloont met een 'like', dan wil dat zeggen dat je de maaltijd kan afhalen. Volgens Van Rymenant zijn de maaltijden 30 procent tot de helft goedkoper dan een gelijkaardig gerecht op restaurant.

Voorlopig is Menu Next Door enkel beschikbaar in Brussel en de Rand. In de gemeenten waar veel chefs zich aanmelden, bijvoorbeeld Etterbeek, Ukkel en Woluwe, is de dienst uitgebreider.

Maaltijddelen
Maaltijddelen, al dan niet samen rond een tafel, is in trek.De voorbije jaren zag Brussel een groei van acties en platformen die mensen in staat stellen om eten te delen of elkaar te leren kennen tijdens een maaltijd. Toch zijn er ook beduidende verschillen tussen de verschillende initiatieven van maaltijddelen. Menu Next Door biedt een platform aan chefs die wat meer oefening of mond-aan-mond reclame willen.

Thuisafgehaald.be is een website waar mensen die extra porties koken die kunnen aanbieden tegen een kleine vergoeding.

Meetsies hecht dan weer meer belang aan het sociale aspect. Daar gaat het over samen tafelen om nieuwe mensen te leren kennen.

BookaLokal is ook eerder een sociaal platform. In Brussel zijn de gebruikers vooral expats en eurocraten - mensen die snel sociaal contact leggen.

Comme chez moi is zelfs specifiek voor deze doelgroep. Het nodigt buitenlanders uit in Belgische huiskamers, voor een etentje of een aperitief bij een gastgezin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni