t' Serclaes: strelende handen nopen tot renovatie

© brusselnieuws.be
15/02/2011
Het t' Serclaesbeeld aan de Grote Markt lijdt zodanig onder weer, vervuiling maar ook de voortdurende handstrelingen dat het voor onbepaalde tijd wordt weggehaald. De studie voor de renovatie van Brussels meest geaaide beeld kost 46.000 euro.

Everard t' Serclaes was een Brusselse schepen, die vooral bekend staat voor zijn herovering van de Brabantse stad op de Vlaamse graaf en zijn troepen in 1356. Het beeld zelf is van de hand van Julien Dillens en werd eind negentiende eeuw gerealiseerd.

De legende wil dat wie de arm van het liggende beeld - een stervende t' Serclaes - streelt, een jaar lang geluk zal kennen in de liefde. De glanzende staat van een groot deel van het beeld bewijst dat verhaal ook vandaag nog talloze voorbijgangers inspireert.

Het succes van het beeld is meteen één van de belangrijkste redenen om het een grondige beurt te geven. Dat schrijft La Capitale en wordt bevestigd door schepen van Erfgoed Christian Ceux (CDH). "Er is de regen en de vervuiling, maar zeker ook de voortdurende aanrakingen," vertelt de woordvoerster aan brusselnieuws.be. "Je ziet ook dat de arm in kwestie er het slechtst aan toe is, zelfs al is dat deel tien jaar geleden al eens gerenoveerd."

De voorbereidende studie voor de renovatie werd toegewezen aan het bedrijf Irpa en zal 46.300 euro kosten. Veel? "Het gaat nu eenmaal om een heel complexe renovatie waar veel specifieke knowhow voor nodig is," weet de woordvoerster. "Een ander bedrijf dat geboden had, wou zelfs het dubbel van dat bedrag voor de studie."

Er moet nu een vergunning komen om het beeld weg te halen. Over enkel maanden zullen streelgrage passanten het even zonder t' Serclaes moeten doen. Ook na de renovatie zal aaien overigens toegestaan blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni