Syriëstrijder van 13 poseert met machinegeweer

© brusselnieuws.be
18/08/2014

Een 13-jarige Molenbeekse jongen die in maart door zijn broer meegenomen is naar Syrië, heeft voor het eerst een teken van leven gegeven. Hij heeft een nieuwe profielfoto op Facebook gepost, waarop hij trots poseert met een mitrailleur.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De nieuwe profielfoto suggereert dat Younes, de jongen, deelneemt aan de gevechten in Syrië. Andere jongeren wensten hem proficiat op de sociale netwerksite. Opvallend, zegt de krant, is dat zijn profielpagina ook andere tieners in ons land oproept mee te komen vechten in Syrië.

Zijn broer Abelhamid A. (27), die Younes meenam naar Syrië, is voor het laatst gesignaleerd in Raqqah, de de facto hoofdstad van de militie Islamitische Staat (IS). Op videobeelden bestuurt hij een pick-up die een achttal lijken voortsleept.

Ook een andere Brusselaar zou zich bij IS hebben aangesloten. "Ik sluit me liever aan bij IS om te gaan vechten in Irak dan dat ik terugkeer naar België en daar word opgesloten in de gevangenis", zei de 31-jarige Yassine L. aan de Amerikaanse nieuwszender NBC. "Ik kreeg zo veel telefoontjes van buitenlandse broeders in Syrië die willen dat ik terugkeer. Ik ben nuttiger in Syrië dan in de gevangenis in België."

L. zou twee jaar geleden zijn job als kok in een Brussels restaurant hebben opgegeven en naar Syrië getrokken zijn. Zijn twee broers, zijn vrouw en moeder zouden hem achterna gereisd zijn. Intussen zijn de vrouwen terug naar huis. Eén broer zou gesneuveld zijn en de andere gearresteerd op een Nederlandse luchthaven bij zijn terugkeer. Die jongere broer zit nu in de cel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni