Syriëstrijder dreigt vrij te komen door personeelstekorten justitie

© brusselnieuws.be
22/09/2015

Een vermoedelijke teruggekeerde Syriëstrijder dreigt vrij te komen omdat hij niet binnen redelijke termijn een proces kan krijgen in de Brusselse rechtbank. Harris C. C. (25) uit Ruisbroek staat samen met vijf andere mannen terecht op een terreurproces.

De gedeserteerde stormfuselier in het Belgisch leger vertrok in december 2013 naar Syrië, en wordt er ook van verdacht in 2011 ook al geprobeerd te hebben zich aan te sluiten bij de Somalische terreurorganisatie Al Shabaab. Hij keerde vorig jaar terug uit Syrië omdat hij daar zwaargewond was geraakt, vermoedelijk in de gewapende strijd. Zijn beide voeten moesten sindsdien worden geamputeerd.

Vorige week maandag ging het proces tegen de zes vermeende terroristen van start. De drie volgende zittingen moesten telkens worden uitgesteld, omdat de verdachten niet in de rechtszaal raakten doordat er niet genoeg veiligheidsagenten waren in het Justitiepaleis om hen te begeleiden.

De zaak is daarom voor onbepaalde duur uitgesteld. De rechter ging vervolgens in op het verzoek van C.C.’s advocaat om de man vrij te laten en naar een revalidatiecentrum te sturen. Het federaal parket tekende echter beroep aan, waardoor zijn voorarrest nu met twee weken is verlengd.

De Brusselse jeugdrechtbanken kondigden ook vandaag aan dat ze uit protest tegen de personeelstekorten vanaf 15 oktober alle minderjarigen zullen vrijlaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni