Sunday Assembly naar Brussel: 'Gemeenschapsgevoel en taart'

GDC
© brusselnieuws.be
17/09/2014

Volgende zondag start in Brussel de eerste officiële Sunday Assembly, een areligieuze misviering. De bijeenkomsten worden over heel de wereld razend populair. “Wij spreken het gemeenschapsgevoel aan.”

De Sunday Assembly werd pas een jaar geleden opgestart in Londen, maar verspreidt zich snel naar andere steden.

Een Sunday Assembly is een bijeenkomst die wat aan een misviering doet denken, maar dan zonder de godsdienst. Er wordt wel gezongen en naar verhalen en lezingen geluisterd, en aan het einde is er taart met koffie. De vieringen zijn populair bij wie niet gelovig is, maar toch zoekt naar de verbondenheid van religie.

In Brussel was het journaliste Hannah Eeckhout die er haar schouders onder zette. “Ik hoorde van de bijeenkomsten in Londen en ben via Twitter op zoek gegaan naar mensen die iets dergelijks mee wilden organiseren in Brussel”, zegt ze.

In juni was er al een try-out in café De Monk, waar een vijftigtal mensen op afkwamen. Zondag 28 september is er de eerste echte Assembly in de spiegeltent Magic Mirrors, die dan aan het Atomium staat. “Die dag worden er wereldwijd 100 nieuwe Assemblies opgezet”, zegt Eeckhout.

Al zal de Brusselse variant wel een eigen koers varen. “De oorspronkelijke bijeenkomsten in Londen zijn echt atheïstisch van aard, als alternatief voor religie. Wij zijn eerder pluralistisch. We willen het leven vieren en een gemeenschapsgevoel creëren, en gelovigen van welke religie dan ook zijn daarbij welkom. Als ze maar samen willen zingen, naar verhalen luisteren, en taart eten.”

Het thema voor de eerste Assembly wordt 'Stories to Tell'. De dichter Maarten Inghels komt er vertellen over zijn project ‘De eenzame uitvaart’ en schrijver Dieter Rogiers over de 365 kortverhalen die hij schreef in 365 dagen.

Voorlopig zullen de Sunday Assemblies in Brussel volledig drietalig zijn. “Als er genoeg Franstaligen zijn om een eigen werking op te richten, zal dat waarschijnlijk veranderen”, zegt Eeckhout.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni