1432 SOP Birgit Jurgenssen

Summer of Photography: Woman. The feminist avant-garde of the 1970s (5)

Stefan Vanthuyne
© Agenda Magazine
26/06/2014

Als de Summer of Photography iets aantoont, dan wel dat er ook vandaag nog heel veel te zeggen en te tonen valt over genderkwesties. Het aanbod is dan ook bijzonder gevarieerd en overweldigend tijdens de Brusselse fotomarathon. Agenda selecteerde vijf blikvangers. Vandaag: Woman, the Feminist Avant-Garde of the 1970s

Wie er de kunstgeschiedenis op naslaat, merkt dat het vrouwbeeld in de kunsten al te vaak door een mannelijke blik wordt bepaald. In de jaren 1970 kwam daar verandering in. Toen begon een generatie van vooruitstrevende vrouwelijke artiesten het eigen lichaam en de vrouwelijke identiteit als onderwerp te nemen, met een radicaal nieuwe uitbeelding van de vrouw als gevolg.

In deze kerntentoonstelling van de Summer of Photography zijn 450 werken te zien van 29 vrouwelijke kunstenaars, onder wie Cindy Sherman, Francesca Woodman en Birgit Jürgenssen. Dames die niet alleen een artistieke voortrekkersrol speelden, maar bovendien een kwestie lanceerden die veertig jaar later nog altijd brandend actueel is.

Woman, the Feminist Avant-Garde of the 1970s

data: > 31/8

waar: Bozar, Brussel

----------------

Expo Summer of Photography

data: 18/6 > 31/8

waar: verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni