1432 SOP robert heinecken

Summer of Photography: Robert Heinecken (4)

Stefan Vanthuyne
© Agenda Magazine
26/06/2014

Als de Summer of Photography iets aantoont, dan wel dat er ook vandaag nog heel veel te zeggen en te tonen valt over genderkwesties. Het aanbod is dan ook bijzonder gevarieerd en overweldigend tijdens de Brusselse fotomarathon. Agenda selecteerde vijf blikvangers. Vandaag: Robert Heinecken.

Niets zo doeltreffend om een punt te maken over een onderwerp als het in een compleet nieuwe context te plaatsen: dat is precies wat de Amerikaanse kunstenaar Robert Heinecken deed in zijn reeks Lessons in posing subjects uit 1981-’82.

Met de destijds populaire Polaroid SX-70 herfotografeerde Heinecken afbeeldingen van mannen en vrouwen uit postordercatalogi. Als het ergens welig tiert van de clichés, dan wel in de weinig inspirerende reclamefolders in onze brievenbus.

De polaroidbeelden van Heinecken vergroten die clichés niet alleen, ze roepen ook vragen op over de aantrekkingskracht van de artificiële tandpastaglimlach en de suggestieve modellenpose, alsook de schijnheiligheid van de massamedia hierin.

Robert Heinecken: lessons in posing subjects

data: > 18/9

waar: Wiels, Vorst

----------------

Expo Summer of Photography

data: 18/6 > 31/8

waar: verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni