Moestuin SintJoost 2

Subsidies groen middenveld gekortwiekt

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
01/04/2015

Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) vermindert de structurele steun aan Brusselse milieuorganisaties met minstens 15 procent. Ook projectsubsidies worden herbekeken. De bezuinigingen op Leefmilieu zijn wellicht een voorbode op algemene besparingen bij middenveldorganisaties.

Réseau Idée en Zonnebloem, allebei organisaties voor milieu-educatie, verliezen 15 procent aan structurele subsidie. “We zullen moeten besparen op personeel en werking, dat kan niet anders. Maar het is te vroeg om te zeggen hoe en waar precies,” zegt de directeur van Zonnebloem.

“We kregen informeel te horen dat wij de helft van onze structurele subsidie vanuit Leefmilieu verliezen,” zegt Sophie Deboucq van Inter-Environnement Bruxelles (IEB), een organisatie die 80 bewonerscomités in Brussel verenigt. “Over onze subsidie vanuit Mobiliteit weten we nog niets.”

Het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) laat weten dat het in mei een globale beslissing over alle subsidieaanvragen zal nemen.

De organisatie Le Début des Haricots, die het Brusselse moestuinennetwerk beheert, moet daarvoor meedingen in een openbare aanbesteding. Tot die tijd staat niemand officieel aan het roer van het netwerk. “Een dag per week ben ik bezig met de opvolging van alle vragen, maar eigenlijk zonder te weten of wij het mogen blijven beheren,” zegt Aline Dehasse van Le Début des Haricots. “Maar het is nu lente, er moet nu veel gebeuren in de tuin.”

Volgens Deboucq van IEB zouden ook het Netwerk van Brusselse Actoren voor Duurzame Voeding (RABAD), Rencontre des Continents en de bijenbeschermers van Apis Bruoc Sella tot de helft van hun structurele overheidssteun verliezen.

De woordvoerster van minister Fremault bevestigt dat er in het kader van besparingen een algemene subsidievermindering van 15 procent wordt doorgevoerd. “Sommige verenigingen moeten nog meer besparen, maar dat zijn uitzonderlijke gevallen. Leefmilieu voert dit door, maar de intentie van een algemene subsidievermindering van 15 procent staat ook in het regeerakkoord.”

In de wandelgangen klinkt het dat er ook bezuinigd zal worden in andere sectoren als mobiliteit en huisvesting, maar dat wil voorlopig niemand bevestigen.

‘Niet onafhankelijk’
Heel veel organisaties weten nog niet wat er precies op hen afkomt. “Wij krijgen normaal subsidie vanuit drie ministeries, waaronder Leefmilieu,” zegt An Descheemaeker, coördinator bij stadsvereniging Bral. “Maar een kwart van 2015 is al voorbij, en we weten nog van geen enkel minister of en hoeveel subsidie we krijgen.”

“Onder de noemer van besparingen wordt overal geschrapt en stijgt de controledrang,” zegt Descheemaeker. “De overheid beknibbelt op steun aan het middenveld, en daardoor vallen ontslagen. Bral voelt deze tendens al een paar jaar, maar de situatie werd echt kritiek in 2014. Sinds 2009 is ons personeelsbestand met 1,5 VTE verminderd, op een totaal van net geen 6 VTE.”

“Het is een teken van een gezonde democratie dat de overheid het middenveld en ook diens kritische kijk op het beleid subsidieert,” zegt Descheemaeker. “Publiek debat over beleidsmaatregelen of een gebrek daaraan is noodzakelijk om een gedragen beleid te kunnen voeren.”

“De overheid lijkt steeds meer in te zetten op eigen communicatie,” reageert patrimoniumvereniging Arau. “Die is professioneel, maar het is geen onafhankelijke informatie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni