naaiatelier c Lieven Soete

Stylisten en naaisters Molenbeek samen op catwalk

An Devroe
© Brussel Deze Week
24/09/2014

Een defilé op 26 september in de Brussels Event Brewery zet zowel professionele modeontwerpers als de Molenbeekse naai- en creatieateliers van Atelier Paloke, De Welvaartkapoen, het Huis van de Vrouw en het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in de spotlights.

"Laten we onze misvattingen overstijgen door te beginnen met het kanaal over te steken,” vindt Silvia Martinelli van MAD Brussels (Mode and Design Center), die MolenMode meeorganiseert: “Een van onze missies is zogenaamd moeilijke buurten nieuw leven inblazen door allerlei samenwerkingen. We brachten ontwerpers en naaiateliers met elkaar in contact en zorgden voor de casting van de mannequins.”

Vk*ateliers is een tewerkstellingsproject en een deelwerking van vzw De Welvaartkapoen, dat naast een naaiatelier ook een retoucheer- en kostuumatelier heeft waar ontwerpers en theatergezelschappen terechtkunnen. Hun naaiatelier heeft de collecties van de drie ontwerpers geproduceerd: van Rachida Aziz met haar ethische merk Azira in de Dansaertstraat en van Pierre Antoine Vettorello, een Frans-Ivoriaanse stylist met atelier in Brussel. En van Valérie Berckmans: “Ik leef en werk in Brussel, de air du temps sluipt dus zeker in mijn collectie. Ik observeer graag hoe vrouwen van alle leeftijden de mode vertalen in hun eigen kledij. Bijzonder is dat hier bijna uitsluitend met niet-professionele modellen is gewerkt.” Het defilé wordt gesuperviseerd door de Molenbeekse modeontwerper met internationale bekendheid Jean-Paul Lespagnard.

“Voor de naailessen is geen ervaring nodig,” zegt Gwen De Jaeger van Vk*ateliers: “We leren ze met de naaimachine werken en op het eind van de eerste tien lessen kunnen ze een patroon maken en uitvoeren. Maar aan MolenMode hebben enkel leerlingen meegewerkt die al een redelijk hoog niveau hebben. Zij hebben ook zelf enkele stukken gemaakt die op het defilé zullen worden getoond. Een jurk is gebaseerd op water, een andere met ontelbare blaadjes op het voorpand was een heel goede oefening in samenwerken.”

Achter de coulissen
In het Huis van Culturen en Sociale Samenhang leidt kostuumontwerpster Perrine Langlais het atelier: “In ons crea-atelier laten we ons inspireren door mode, theater, hedendaagse kunst en kunstgeschiedenis. Toch gaat het voor alles om ontmoetingen. Iedereen gaat op zoek naar zijn eigen creatieve pad, maar we beleven het samen en begeleiden elkaar. Of het nu gaat om een rechttoe rechtaan rok, een cape voor een dansspektakel, een nieuwe muts voor een kleindochtertje of een nieuwe borduurtechniek, alles is mogelijk. Ervaring is niet belangrijk, wel de wil om te leren!” Op de vraag wat de mooiste creatie is die ze al zag passeren, antwoordt ze: “Vijftien vrouwen tussen 20 en 70 jaar uit alle uithoeken die samen creëren.”

Christine Lauvaux van het Huis van Culturen vult aan: “Met MolenMode krijgen de deelnemers de kans om een kijkje te nemen achter de coulissen van een professioneel defilé en om hun werk eens net zo behandeld te zien als dat van andere gepassioneerde ontwerpers.”

Brussels Event Brewery (BEB), Delaunoystraat 58, Molenbeek, 18u30, vrije ingang, inschrijven: prod1@molenbeek2014.be,
www.molenbeek2014.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni