1429 Fabian Barba Slugs Garden

The Studio Sessions: in het lab van Workspacebrussels

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
03/06/2014

The Studio Sessions is een nieuw format waarbij Workspacebrussels zijn residenten laat experimenteren met nieuwe presentatievormen. Je kunt zelfs boeken voor een voorstelling met overnachting.

Workspacebrussels, de werkplaats die jaarlijks een veertigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland ondersteunt met residenties, dramaturgische begeleiding, coproductie en presentatiemogelijkheden, neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van artistiek leider Charlotte Vandevyver, die het dansprogramma in het Leuvense huis voor dans, beeld en geluid STUK voor haar rekening zal nemen. Marnix Rummens volgt haar op en zal de continuïteit garanderen en tegelijk voor nieuwe impulsen zorgen in deze werkplaats die volgens Vandevyver vooral wendbaar moet blijven en nieuwe tendensen en behoeften bij de podiumkunstenaars moet blijven oppikken. Het is dan ook niet toevallig dat Workspacebrussels het seizoen afsluit met een nieuw format: The Studio Sessions.

Charlotte Vandevyver: "Ten opzichte van de Working Title Platforms is dit een kleine heroriëntering. Met The Studio Sessions verleggen we de focus naar werk dat nog niet klaar is om op een podium te worden gebracht. De jongste edities van de Working Title Platforms werden druk bezocht, maar die context kan pril werk soms kwetsbaar maken. In The Studio Sessions beschouwen we de toeschouwers meer als deelnemers, die met de kunstenaar in dialoog gaan. De sessies zijn gratis, maar de capaciteit is beperkt. En waar je tijdens de Working Title Platforms drie à vier toonmomenten van twintig à dertig minuten op een avond kon combineren, zijn de formats tijdens het weekend nu veel diverser."

Betrokkenheid
Op donderdag zijn er twee projecten in de studio's van Ultima Vez en één in de Pianofabriek, op vrijdag drie in Les Brigittines en op zaterdag drie in de Kaaistudio's. De aard daarvan is totaal verschillend. Vandevyver: "We hebben aan elke artiest gevraagd hoe hij zijn werk het liefst zou presenteren en hem de kans gegeven om te experimenteren, om iets te testen wat ze nergens anders zouden kunnen testen. Zo is er vrijdag Microsleepdub van Peter Lenaerts, een geluidskunstenaar die op residentie is geweest in Nansha (China) om field recordings te maken. Nansha was vijftien jaar geleden nog een landelijk gebied. Nu is het een stad berekend op 1 miljoen inwoners die nog grotendeels leegstaat. Op basis van zijn ervaringen heeft Peter drie dubplaten gemaakt waarvan de groef zichzelf uitwist als ze worden gedraaid. In Les Brigittines zal een dertigtal mensen daar vanaf 22.30u getuige van kunnen zijn terwijl ze er overnachten."

De Ecuadoraanse artiest Fabián Barba, die afstudeerde aan P.A.R.T.S., staat zaterdag in de Kaaistudio's met Slugs' garden. "Fabián heeft met zijn landgenoot Esteban Donoso een improvisatieproject opgezet over tactiliteit en waarneming. In The Studio Sessions wil hij drie experimenten doen met een verschillende graad van publieke betrokkenheid. Er is een workshop waarbij het publiek de praktijk zelf kan aanleren, een tweede experiment waarbij het deels kan participeren en deels observeren, en een derde waarbij het materiaal een performance wordt."

Bij de meeste projecten horen ook nagesprekken, artiesten krijgen feedback en een kleine groep critici volgt het volledige weekend en zal rapporteren op een blog. Zaterdag participeert Workspacebrussels ook aan de eindeseizoensdag van het Kaaitheater met onder meer een salon en een party.

Workspacebrussels: The Studio Sessions

data: 12 > 14/6

tickets: gratis, reservations@workspacebrussels.be

waar: Ultima Vez, Pianofabriek, Les Brigittines & Kaaistudio's

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni