Brusselse studenten komen nog nauwelijks met de auto naar de les. In 2001 nam nog bijna een kwart de auto, nu is dat minder dan een op de tien. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau.

De daling in Brussel, van 23 procent naar 8 procent aandeel voor de auto, is de sterkste van heel het land, hoewel in Vlaanderen en Wallonië ook een daling van het aandeel autostudenten te zien is. Toch ligt het aantal studenten dat pendelt met de auto in Vlaanderen op 19 procent, in Wallonië zelfs op 31 procent.

“Uit studies in andere landen blijkt dat de belangstelling van jongvolwassenen voor de auto afneemt”, zegt onderzoekster Karen Geurts van het planbureau. “Zij besteden hun geld vaak liever aan bijvoorbeeld tablets of smartphones. Ook het toegenomen milieubewustzijn is een factor.”

Voor korte afstanden (1 tot 3 kilometer) gaan studenten vooral te voet of met het openbaar vervoer naar school. In de afstanden daarboven neemt het openbaar vervoer het leeuwendeel op zich. Als de afstand tot het klaslokaal hoger ligt dan 4 kilometer, neemt 85 procent het openbaar vervoer.

De fiets blijft voor studenten in Brussel een marginaal verschijnsel. Dit in tegenstelling tot Vlaanderen, waar de helft van de studenten afstanden tot 3 kilometer met de fiets doet. “In Vlaanderen zorgen vooral steden als Leuven en Gent voor het grote fietsaandeel, en daar is de infrastructuur toch veel beter dat in Brussel”, zegt Geurts. “Het feit dat het openbaar vervoer in Brussel beter uitgebouwd is, speelt ook een rol.”

Pendelaars minder met de wagen
Ook wie werkt in Brussel laat de auto steeds vaker in de garage. Brussel is zelfs het enige Gewest waar de verplaatsingen naar het werk met de auto dalen, namelijk van 57 naar 48 procent. Dat komt vooral het openbaar vervoer ten goede, dat zijn aandeel van 35 tot 44 procent vergroot. De fiets en de benenwagen gaan slechts heel licht vooruit.

Opvallend is ook dat voor korte afstanden tussen een en drie kilometer de ‘zachte modi’ de bovenhand voeren, maar dat wie in Brussel werkt zeer vaak naar het werk stapt, maar zelden fietst. In Vlaanderen wordt voor die korte afstanden dan weer nauwelijks gestapt, maar zeer veel gefietst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni