1406 GIFT Stromae Formidable +BenjaminBrolet-VinceBold 1

Stromae breekt alle luisterrecords

© brusselnieuws.be
19/08/2014

Precies een jaar geleden, op 19 augustus 2013, kwam Stromaes tweede cd Racine Carrée uit. Die is in Frankrijk met 1,88 miljoen verkochte exemplaren 'het meest verkochte album ooit sinds de crisis in de platensector', meldt zijn platenmaatschappij Mercury. In de rest van de wereld staat de teller ook al op 500.000 exemplaren.

Volgens Mercury is Racine Carrée ook “de meest gedownloade plaat in Frankrijk, met 210.000 downloads”. Het is ook meteen het meest gestreamde Franstalige album wereldwijd, dat tot nu toe maar liefst 203 miljoen keer beluisterd werd.

Stromae heeft inmiddels meer dan 1 miljoen volgers op Twitter. The Guardian noemde Stromae de ‘Morrissey of the eurozone’, The New York Times de stem van een somber Europa. Deze zomer trad de Brusselaar op de grootste en bekendste festivals in Europa op. In het najaar geeft hij een serie van vijf concerten in Parijs, die nu al compleet uitverkocht zijn. Voor zijn trits concerten in november in Brussel zijn er nog kaartjes beschikbaar.

Nederland is fan
Maar de zanger uit Etterbeek verovert niet alleen de Franstalige wereld stormenderhand. Ook Nederland gaat voor de bijl.

Zijn passage op het Nederlandse festival Lowlands afgelopen weekend werd door de toonaangevende Nederlandse alternatieve muzieksite 3voor12 omschreven als het hoogtepunt van het festival.

“Stromae was dé onbetwiste koning van Biddinghuizen dit weekend. Zelden zie je een concept zo tot in de perfectie uitgevoerd worden", schreef presentator Atze de Vrieze. "Teksten, muziek, uitstraling, band, visuals, alles valt vanavond op zijn plek. (…) Alles viel op zijn plek bij een perfecte en prachtig geregisseerde show in de afgeladen Alpha. De gedroomde headliner.”

Daarnaast is Stromae komend seizoen ook te gast in de College Tour, een bekend Nederland 3-tv-programma waarin presentator Twan Huys en een paar honderd studenten een bekende internationale persoonlijkheid interviewen. De gesprekken met Stromae worden opgenomen in New York.

Eerdere gasten waren onder meer Sting, Whoopi Goldberg, de Dalai Lama, Mark Rutte, Malala Yousafzai, Sir Richard Branson, Desmond Tutu, Robbie Williams en Shimon Peres.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni