© Belambra Clubs

Nederlandskundige ouders die hun kind met voorrang willen inschrijven in het Nederlandstalig onderwijs, zullen voortaan aan strengere taaleisen moeten voldoen. Dat vernam FM Brussel.

55 procent van de plaatsen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs wordt voorbehouden voor Nederlandskundigen. Maar die moeten nu een taalniveau B2 halen in plaats van B1. Daarover keurt de Vlaamse regering deze week een decreet goed.

“We gaan de regels aanscherpen, het niveau moet hoger”, zegt minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) aan FM Brussel. “Want we horen in het veld dat mensen gebruik maken van de prioriteitsregel, terwijl ze eigenlijk niet zo goed Nederlands spreken. Als alles goed gaat, wordt de nieuwe regel deze week door het parlement gestemd.”

Wie een diploma uit het Nederlandstalig onderwijs kan voorleggen, krijgt sowieso voorrang voor zijn of haar kind. Wie dat niet heeft, maar toch de voorrang wil, moet voor een attest naar het Huis van het Nederlands.

Daar moesten ze tot nu toe bewijzen dat ze niveau B1 beheersten, wat overeenkomt met beperkte talige zelfstandigheid. Dat wil zeggen dat ze de taal voldoende spreken om zelfstandig gesprekken te voeren, en dat ze teksten in alledaagse taal kunnen begrijpen. Het komt overeen met zes cursussen Nederlands van elk 120 uur.

Dat niveau wordt nu opgetrokken tot B2, wat wil zeggen dat de spreker nog nauwelijks fouten maakt en bijvoorbeeld aan een discussie kan deelnemen en films kan volgen.

Nederlanders
Het Huis van het Nederlands zag de laatste jaren steeds meer mensen om de test voor een B1-niveau af te leggen: van 618 twee jaar geleden, tot 939 deze inschrijvingsperiode. Het slaagpercentage is in die periode wel gedaald, van 90 naar 70 procent, zodat het aantal afgeleverde attesten ongeveer gelijk bleef.

663 personen gingen deze periode met een attest naar huis. “Het gaat dan vaak om tweetaligen die in het Frans hebben gestudeerd, of om Nederlanders”, zei directeur Gunther Van Neste daar eerder over. “Die zijn natuurlijk in een kwartiertje buiten.”

“Daarnaast zijn er ook mensen die al les volgden bij ons, die een attest proberen te behalen. Op die manier kan wie de moeite doet om Nederlands te leren, ook beloond worden. De school heeft dan immers een aanspreekpunt, de ouder kan het schoolwerk van het kind volgen.”

Die groep zal nu dus aan hogere eisen moeten voldoen.

Afschaffen
Vorige week pleitte Brussels staatssecretaris De Lille (Groen) er nog voor om de hele voorrangsregel te schrappen, "om geen tweederangsburgers te creëren". Het voorstel kreeg toen heel wat kritiek.

Later kwam hij daarop terug door te benadrukken dat er eerst voldoende extra scholen moeten komen, zodat iedereen naar de school van zijn keuze kan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni