Straatschilder Prolo des Marolles overleden

EVC
© brusselnieuws.be
19/01/2015

De Brusselse straatschilder Armand Masse, alias le Prolo des Marolles, is op 13 januari op 89-jarige leeftijd overleden. Er ging geen dag voorbij of hij plantte zijn schildersezel neer in Brussel. Hij wordt vrijdag begraven.

Misschien gaat er bij het grote publiek niet onmiddellijk een belletje rinkelen bij het horen van de naam Prolo des Marolles. Maar wie regelmatig het Vossenplein of de grote markt bezocht, moet hem ongetwijfeld gezien hebben.

"Schilder Armand Masse was constant op pad", zegt Anouchka Rauzer van het Huis van Folklore en Tradities aan brusselnieuws.be. Het huis, verbonden aan de dienst Cultuur van de Stad Brussel, hield in 2009 een tentoonstelling met het werk van de man.

Een schilderij van Prolo des Marolles.

Prolo werd in 1925 geboren in Saint-Etienne in Frankrijk. In Parijs kwam hij de liefde van zijn leven tegen, Judith. Samen emigreerden ze naar Brussel.

Na een korte passage in Watermaal-Bosvoorde, vestigde het koppel zich in de Marollen. Veertig jaar lang trok hij met zijn schildersezel rond, vergezeld door zijn hond Zina. Zowat elke Brusselse straathoek vereeuwigde hij op doek, met de Grote Markt, het Vossenplein, en het Justitiepaleis als toppers. Hij beschouwde zichzelf dan ook als een echt Zinneke.

"Zijn naam Le Prolo des Marolles komt van het woord proletariër", verduidelijkt Anouchka Rauzer. "Hij stond dicht bij het volk."

De Marollen, inspiratiebron voor de Prolo des Marolles.

Hij was ook sterk gelieerd met de Brusselse folkore en tradities. De Meiboom, Manneken Pis waren uitgelezen inspiratiebronnen. Uit erkentelijkheid werd er zelfs een draagbare pop naar zijn beeltenis gemaakt.

Uit zijn schilderijen spreekt humor, zachtaardigheid en melancholie.

Armand Masse wordt vrijdag 23 januari begraven, meldt brusselslife.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni