Willy Thomas

Stokwissel tussen ’t Arsenaal en KVS: Willy Thomas naar Mechelen

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
24/06/2015

Nadat eerder bekend was geraakt dat Michael De Cock zijn functie als artistiek leider van het Mechelse theater ‘t Arsenaal medio 2016 inruilt voor diezelfde functie in de Brusselse KVS, maakt ‘t Arsenaal nu wereldkundig dat KVS-acteur Willy Thomas de omgekeerde beweging maakt. Hij trekt in 2016 naar Mechelen, waar hij als artistiek leider een team zal vormen met theatergezelschap Lazarus rond Günther Lesage, Ryszard Turbias, Koen De Graeve, Pieter Genard en Joris Van den Brande.

Was deze opmerkelijke ‘personeelswissel’ een onderdeel van één goed voorbereid plan?
Willy Thomas: “Integendeel. Het verhaal begon bij Lazarus, dat door de raad van bestuur van ‘t Arsenaal was weerhouden om Michael op te volgen. Zij hebben vervolgens een voorstel gedaan om mij als artistiek leider in hun verhaal mee te nemen. Enerzijds omdat zij als collectief die taak niet op zich wilden nemen, en anderzijds omdat we met mij erbij een complementair verhaal konden vertellen waarin ook de stedelijkheid aan bod komt - een pijler die ‘t Arsenaal zeer dierbaar blijft.”

“Toen ik die vraag kreeg, viel ik ook bijna van mijn stoel. Het is inderdaad een wonderlijke samenloop van omstandigheden. Maar als je het loskoppelt van het feit dat Michael De Cock naar de KVS komt, dan zie je vooral een fijne combinatie: Lazarus die als degelijke maar ook speelse en toegankelijke verhalenvertellers een breed publiek aankunnen, en ik die een wereld meebreng die zij nog minder hebben verkend. Bovendien ken ik hen al goed. Ik heb al met hen samengespeeld, ik kan goed met hen discussiëren, en ik hou enorm van de lichtheid en de anarchie waarmee ze ook heel serieuze dingen kunnen aanpakken.”

Was u op dezelfde jobaanbieding in de KVS ook ingegaan?
Thomas: “Dat was evenmin mijn plan. Er zijn wel een paar mensen en vrienden die vroegen of ik me geen kandidaat zou stellen, maar ik had in eerste instantie vooral zin om nog te spelen. We hebben al die jaren al pittig gewerkt in de KVS en het was niet in mij opgekomen om dat huis daarna nog eens te gaan leiden."

"De stap naar 't Arsenaal is behalve onvoorzien toch ook nog iets anders. Hun vraag heeft mij opnieuw wakker geschud en zin gegeven om iets meer vanuit de luwte en vanop wat afstand van Brussel - wat op dit moment misschien niet slecht is - ook andere inhouden en samenwerkingsverbanden te ontdekken.”

Met u verliezen stad en theater wel heel wat ‘stadstheater’-knowhow.
Thomas: “Maar die is niet gebonden aan deze stad alleen. Ik denk zelfs dat het tijd wordt dat zulke knowhow ook tussen steden en zelfs internationaal gedeeld wordt, waar ze nu dikwijls wat te lokaal verankerd blijft. Ik heb niet het gevoel dat ik naar de achtertuin verhuis."

"Ik zit daar op een boogscheut van Antwerpen en Brussel dus de mogelijkheid om verbanden te leggen met Brussel is er zeker. Dat Michael De Cock ondertussen in de KVS zit, kan op dat vlak alleen maar een voordeel zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni