'Stijging aantal fietsers met 5 procent is veel te laag'

KVM
© brusselnieuws.be
19/02/2016

"Een stijging van 5 procent meer fietsers ten opzichte van vorig jaar is positief maar veel te laag." Zo reageert de Fietsersbond op de fietstellingen uitgevoerd in opdracht van minister Pascal Smet (SP.A). "Er moeten duidelijk nog veel meer inspanningen gebeuren."

Het Gewest wil dat 20 procent van de verplaatsingen met de fiets gebeurt tegen 2020. "Om die doelstelling te halen zou een stijging van 15 procent per jaar nodig zijn", zegt de Fietsersbond.

Gemiddeld neemt het aantal fietsers toe met 5 procent. Waar een veilig fietspad is aangelegd is een sterkere stijging te zien. Aan het nieuwe afgescheiden fietspad aan de Van Praetbrug steeg het aantal fietsers volgens de fietstelling met 19,5 procent. Aan een nieuwe fietsweg in Vorst was er zelfs een toename met 49 procent.

Dat is logisch volgens de Fietsersbond. "Waar afgescheiden fietswegen komen verviervoudigt het aantal fietsers volgens onze cijfers. Daarom is het zo belangrijk om verder werk te maken van het fiets-GEN. Dan zullen pendelaars ook op de fiets springen."

De geplande investeringen zoals een afgescheiden fietspad aan de Kleine Ring zijn een stap in de goede richting vindt de Fietsersbond. De vzw roept de Brusselse gemeenten op om de aanleg van gewestelijke fietspaden mee te ondersteunen zodat ze uitgevoerd kunnen worden volgens plan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni