Steeds meer gezinnen met stroombegrenzer

© brusselnieuws.be
26/05/2015

Het aantal gezinnen in Brussel met een stroombegrenzer is op drie jaar tijd met een vierde gestegen. Eind vorig jaar waren er 21.200 gezinnen in Brussel met zo'n begrenzer, meer dan ooit tevoren. "Sommige mensen kiezen ervoor een flatscreen te betalen in plaats van de stroomfactuur."

Sibelga installeert een begrenzer om het energieverbruik te beperken van gebruikers die de rekeningen niet kunnen betalen, of die elektriciteit krijgen aan het sociale tarief.

Niet alleen het aantal gezinnen met een vermogensbegrenzer neemt toe, de installatie blijft gemiddeld ook langer hangen. Dat komt omdat heel wat klanten voor langere tijd betalingsproblemen hebben. Dat meldt La Capitale en wordt door Sibelga bevestigd aan onze redactie.

"Grosso modo onderscheiden we drie categorieën van mensen met een begrenzer", zegt Philippe Massart van Sibelga aan brusselnieuws.be. "Er zijn de echte sociale gevallen, die gewoon niet kunnen betalen. Dan heb je een groep mensen die het gewoon moeilijk hebben om rond te komen en ervoor kiezen om andere zaken als eerste te betalen in de wetenschap dat ze toch niet meteen zonder stroom worden gezet."

Eerst de vakantie
Een derde groep heeft dan weer helemaal geen betalingsproblemen, maar kiest er toch voor om niet te betalen. "Sommige klanten kopen liever een nieuwe flatscreen of betalen een voorschot op hun zomervakantie in plaats van die factuur te betalen. Ik ken zo een gemeenteraadslid met een goede job, die als wanbetaler geboekstaafd staat bij verschillende energieleveranciers."

Bekijk ook de reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni