© Massimo Camussi

Steeds meer Brusselaars zijn flexitariër

© brusselnieuws.be
12/05/2014

17,5 procent van de inwoners van het Brussels Gewest eet minstens drie keer per week vegetarisch. Dat blijkt uit een onderzoek onder vierhonderd Brusselaars in opdracht van Leefmilieu Brussel en de Gentse vzw Eva.

Maak kennis met de oprukkende ‘flexitariër’: de parttime vegetariër die bewust zijn vleesconsumptie mindert.

14,5 procent van de Brusselaars eet minstens drie keer per week vegetarisch. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden (7,8 procent). Een extra 3 procent van de ondervraagden eet zelfs minimaal vijf keer per week vlees- en visloos. Nog eens 3,6 procent is vegetariër, veganist of pescotariër (en eet dus alleen vis). In totaal laat dus ruim een op de vijf Brusselaars heel geregeld vlees en vis achterwege.

In mei 2009 lanceerde Eva (Ethisch Vegetarisch Alternatief) de campagne 'Donderdag Veggiedag' in haar thuisstad Gent om mensen te stimuleren minstens een keer per week vegetarisch te eten. Twee jaar later breidde de vzw de Vlaamse campagne met steun van het Gewest uit tot Brussel. Bij de lancering kende 1 op de 20 Brusselaars de campagne. Drie jaar later heeft 19 procent, of zowat een op de vijf, Brusselaars al gehoord van Donderdag Veggiedag. Bijna een op de tien (9,3 procent) zegt er elke week aan mee te doen.

Geitenwollen sok
De bevraagde Brusselaars kiezen vooral voor vegetarisch om nieuwe smaken te ontdekken. Daarnaast denken ze om hun gezondheid en het milieu. In 2011 stond gezondheid nog bovenaan het lijstje van redenen.

“Nu kiezen ze vooral om positieve redenen voor een vlees- en visloos menu”, zegt Annemarie IJkema, projectmanager bij Eva voor Brussel. “Dat vinden wij een goede evolutie, want dat betekent dat vegetarisch eindelijk zijn oubollige geitenwollensokkenimago van zich afschudt.”

Ter promotie van Donderdag Veggiedag publiceert Eva vegetarische recepten op haar website, organiseert kookworkshops en begeleidt grootkeukens die vegetarische gerechten willen aanbieden. De organisatie lanceerde ook een 'Veggieplan' van Brussel en een app waarmee smartphonegebruikers restaurants kunnen vinden die vegetarische gerechten op de menukaart hebben staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni