© ©portoftacoma

'Minstens half miljoen migranten thuis op 19 december'

SDS
© brusselnieuws.be
31/10/2014

De Congolese gemeenschap roept andere migranten op om op 19 december thuis te blijven. Zo willen ze staatssecretaris Theo Francken (N-VA) hun economische meerwaarde laten zien. 'We gaan uit van minstens een half miljoen deelnemers', zegt initiatiefneemster Hélène Madinda.

Theo Francken (N-VA) had in 2011 op Facebook gepost dat hij “zich wel wat kan voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse. Of is dat te aangebrand?”

Het bericht werd recent opgerakeld in de Franstalige pers en zorgde voor heel wat beroering bij de Congolese gemeenschap. Twee van hen, Hélène Madinda, oud-directeur van l’Espace Matonge in Elsene en nu directeur-generaal van het Congo Forum vzw en de ngo Afrikaanse Gemeenschappen in België en Europa, en anatoom-pathologe Béatrice Léonard Lomami, waren zo verontwaardigd dat ze besloten op te roepen tot een 'stay away'-dag.

'Nut en meerwaarde tonen'
Hun ‘nationale stakingsdag voor migranten’ is nu vastgelegd op 19 december, de laatste vrijdag voor de kerstvakantie.

“Wij zien het niet als een staking, maar als een sensibiliseringsactie voor het Belgische publiek, om te tonen wat ons nut en onze meerwaarde is”, zegt Madinda (62) aan brusselnieuws.be. “Meneer Francken zit met zijn ideeën op zijn post omdat zijn partij zo veel stemmen haalde dat ze aan de macht kwam. Een deel van de Belgen is er dus klaarblijkelijk van overtuigd dat wij niet nuttig zijn. We willen hen laten inzien dat dat een fout idee is, en dat ze hiermee de sociale cohesie van de Belgische maatschappij ondergraven."

Maar ook staatssecretaris Francken hoopt Madinda van idee te doen veranderen. "We hebben de indruk dat hij de geschiedenis van België niet goed kent. Als België nu een ontwikkeld en rijk land is, dan komt dat voor een deel ook door de natuurlijke rijkdommen van Congo, en de dwangarbeid van grote groepen Congolezen. Daarnaast hebben de gastarbeiders uit de Maghreb en Turkije hun steentje bijgedragen. We vinden dat de Belgische jeugd dit niet meer aangeleerd krijgt op school, en dus willen we dat nog eens benadrukken."

Madinda zegt open te staan voor dialoog. "Hij heeft zijn uitspraken in de sociale media gedaan, en hij weet ook dat jongeren daar verslaafd aan zijn. Zo bereikt hij heel veel mensen. Hij zegt zelf dat hij intussen niet van mening veranderd is, dus willen we graag overleg met hem.”

Afspiegeling van diverse migratie
Op 19 december is het de bedoeling dat migranten die in België wonen niet gaan werken noch inkopen doen. De organisatoren maken zich sterk dat hun ‘stay way day’ ook weerklank zal vinden bij migranten met een andere achtergrond. "We hebben al contact gelegd met de Marokkaanse, Tunesische, en Latijns-Amerikaanse gemeenschap, en gaan nog zo veel mogelijk anderen contacteren", zegt Madinda. "En we zijn met veel, alleen al in Brussel maken we een derde van de bevolking uit." Ze hoopt daarom "op minstens een half miljoen deelnemers".

Theo Francken zegt de actie te betreuren. “Met zijn uitspraak heeft Francken de actieve en passieve migratie met elkaar willen vergelijken, het was niet zijn bedoeling iemand te kwetsen”, zei partijwoordvoerder Joachim Pollman in De Morgen. “Mocht dat toch gebeurd zijn, heeft hij zich daar al voor verontschuldigd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni