Station Vorst Zuid
© Stehane Mignon Flickr Creative Commons

Station Vorst Zuid (bijna) gered

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
30/09/2015

In 2013 wou Infrabel het station Vorst-Zuid nog afbreken, nu is het beschermd. Met dank aan Pétitions-Patrimoine. Het neo-classicistische Vorst-Zuid is een van de oudste stations van het land.

Het station Vorst-Zuid is van de hand van Auguste Payen (1801-1877), een Brusselse architect die actief was onder Leopold I. Payen was een leerling van Bruno Renard, de architect van het Henegouwse Le Grand Hornu. Na zijn studies wordt Payen medewerker van de Brusselse stadsarchitect Nicolas Roget met wie hij de plannen tekende voor het eerste observatorium van België aan het Queteletplein in Sint-Joost-ten-Node. Sinds een paar decennia houdt de federale minister van Financiën er kabinet.

Na de Belgische onafhankelijkheid wordt Payen de architect van de Belgische spoorwegen. Hij tekende ook het oude Zuidstation en het oude station van Brugge, dat later naar Ronse verhuisde.

Er was een aanvraag voor een afbraakvergunning van het station Vorst-Zuid nodig om de Brusselse regering wakker te schudden. Toen Pétitions-Patrimoine in 2009 vroeg om het pand te beschermen legde de Brusselse regering de vraag galant naast zich neer. Toen Infrabel het station wou afbreken argumenteerde de woordvoerder: “Het is crisis, dus hebben we besloten om ons gebouwenpatrimonium te rationaliseren. Een van de gebouwen die we daarom willen slopen is het station van Vorst-Zuid. Het gebouw is mooi, dat klopt. Maar het staat al jaren leeg en het onderhoud kost veel geld. De stopplaats Vorst-Zuid willen we wel behouden.”

Maar tegen die financiële logica ging Pétitions-Patrimoine in: “Het stationsgebouw van Vorst-Zuid is een elegant symmetrisch gebouw in de puurste neoclassicistische stijl. Het is ook een van de zeldzame stationsgebouwen van de eerste generatie in België.”

Nu het gebouw beschermd is, komt het er op aan er een nieuwe bestemming voor te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni