Standpunt BDW: Werkloos en alleen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
30/04/2014

Tot voor kort leek het alsof de hoofdstad op zwervers en daklozen na geen werkloze ouderen telde. Politici en Actiris spraken alleen over de sociale tijdbom van het gigantisch aantal werkloze jongeren. Uit de jongste cijfers van Actiris blijkt nu dat in 2013 om en bij de 30 procent van bij Actiris ingeschreven werkzoekenden ouder is dan 45 jaar. Dat is twee keer meer dan jongeren. Met die tunnelvisie – alleen willen zien wat in je kraam past – wordt nu komaf gemaakt.

Die spectaculaire cijfers behoeven enige toelichting, het gaat tenslotte over 31.500 mensen. De Brusselse werkloosheidsgraad bij 45-plussers ligt drie tot vier keer hoger dan in Wallonië en Vlaanderen. Daar zijn vooreerst objectieve redenen voor, zoals: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt veel minder gebruik gemaakt van vervroegd pensioen. Het kleine aandeel van de industriële tewerkstelling is hier de verklaring voor. Ook reglementaire wijzigingen spelen een rol. Maar dat volstaat niet als verklaring. Van alle laaggeschoolde werkzoekenden is één derde 45-plusser. Lage scholing is een van de belangrijkste verklaringen voor werkloosheid. En die werkloosheidsduur wordt langer naarmate de leeftijd stijgt. Jongeren van onder de 25 hebben dubbel zoveel kans om werk te vinden als een 55-plusser. Vanaf 50 jaar hebben werkzoekenden één kans op drie om uit de werkloosheid te geraken, bij 55-plussers zakt die kans onder de 25 procent. En dat is ronduit dramatisch. Voor iedereen, voor werkzoekenden die nog schoolgaande kinderen hebben uiteraard, of als koppel zonder kinderen leven, maar voor een alleenstaande is dat niet minder erg – en zoals geweten bestaat de helft van de Brusselse bevolking uit alleenstaanden. Het moeten sterke mensen zijn met goede vrienden om zich als alleenstaande werkzoekenden recht te houden.

Er zal de komende jaren veel aandacht moeten blijven uitgaan naar onderwijs, maar evenzeer naar vorming. We kunnen de dertigjarigen zonder diploma die nu al langdurig werkloos zijn niet aan hun lot overlaten. Maar dat geldt ook voor werkloze ouderen, de laaggeschoolden uiteraard, maar ook voor de hogergeschoolden. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt ook 1.200 oudere werkloze kaderleden.

Onderwijs en vorming zijn één facet. Een arbeidsmarkt die ook kansen biedt aan laaggeschoolden en ouderen is een ander paar mouwen. De huidige arbeidsmarkt biedt die onvoldoende. Zelfs de Vlaamse Gemeenschapscommissie stuurt 55 laaggeschoolden de laan uit. Begrijpe wie kan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni