Standpunt BDW: Verstaatsing

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
12/02/2014

Afgelopen vrijdag hakte de Vlaamse regering de knoop door. Bon, het Brussels onthaalbureau voor inburgering en Foyer, of althans een gedeelte van de Molenbeekse organisatie, worden opgenomen in het nieuwe agentschap voor inburgering en integratie van de Vlaamse overheid. Het Huis van het Nederlands wist al eerder dat het een zelfstandige koers zou kunnen blijven varen.

Erg veel animo is er in de integratie- en inburgeringssector in Vlaanderen nooit geweest om de eigen werking te laten overnemen door dat Vlaamse agentschap. De eerste inhoudelijke reden waarom de steden Gent en Antwerpen hun eigen beleid mogen blijven voortzetten maar de twee Brusselse organisaties worden gedwongen aan te sluiten, tegen de zin van de VGC in, moet nog worden gegeven. Omgekeerd waren er wél redenen om Brussel een uitzondering te geven: hier is inburgering, in tegenstelling tot Vlaanderen, niet verplicht. En bovendien is een goede afstemming met de Franstalige sector in Brussel crucialer dan een stroomlijning met, bijvoorbeeld, West-Vlaanderen.

Het agentschap is een initiatief van minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA), maar het was Pascal Smet (SP.A) die zich vrijdag repte om te melden dat Brussel binnen de structuur wel een bijzondere status en een eigen regiodirecteur zal krijgen. Het klonk alsof hij heel erg zijn best had gedaan om de pil te vergulden. Zeker voor pionier Foyer, die eerder al zijn projecten voor bicultureel onderwijs geschrapt zag, valt de beslissing bijzonder zwaar.

In een reactie op de Foyer-site waarschuwt voorzitter Johan Leman dat het verenigingsleven steeds meer ten dienste moet staan van de politiek en monddood dreigt te worden gemaakt. De overheid, aldus Leman, gebruikt daarvoor het argument dat ze het verenigingsleven “wil redden door het in een grotere, veiliger structuur onder te brengen.”

Lemans woorden stemmen tot nadenken. Wat er nu in de integratie- en inburgeringssector gebeurt, is een vorm van ‘verstaatsing’ van het middenveld. Het tegengaan van versnippering dreigt er in de praktijk op neer te komen dat organisaties alleen nog maar overheidsbeleid mogen uitvoeren. Het gevaar bestaat dat ze de voeling met hun werkterrein verliezen. En meteen ook dat ze in een sterk gepolitiseerde context terechtkomen. In het geval van het nieuwe agentschap wordt die indruk jammer genoeg gewekt door het feit dat de voorzitster van het nieuwe agentschap, Zuhal Demir, geen gewoon lid maar kamerlid is voor N-VA. En dat is de partij van minister Bourgeois.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni