Standpunt BDW: tram 9 achterna

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
18/03/2015

Tram 71 mag dan in het regeerakkoord staan, hij is er nog lang niet. Want PS en MR zeggen samen foert tegen de mobiliteit. En ook SP.A lijkt de tram niet meer met hand en tand te willen verdedigen.

“Als de buurtbewoners niet willen dat bus 71 door een tram vervangen wordt, dan moeten we die plannen opdoeken.” Aan het woord is Ridouane Chahid (PS), parlementslid en schepen van Mobiliteit in Evere, de gemeente van minister-president Rudi Vervoort. In een vorig leven was Chahid ook vicevoorzitter van en stoorzender binnen de vervoersmaatschappij MIVB. Maar bovenal is Chahid een vertrouweling van Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx. Tram 71 opdoeken is dus méér dan een ideetje van Chahid. Tram 71 mag dan in het regeerakkoord staan, hij is er nog lang niet. Als hij er al ooit komt. In het beste geval gaat hij tram 9 achterna.

U weet wel: tram 9, die het metrostation Simonis met het UZ-Brussel moet verbinden. Het is wijlen Jos Chabert (CD&V) die eind 2003 aankondigde dat er in de loop van 2005 sporen zouden worden gelegd voor een sneltram. Een paar weken voordien had toenmalig rector van de VUB Benjamin Van Camp nog voor een fatsoenlijke lijn naar het UZ gepleit. Een eis die toen al dertig jaar oud was. Van Camp hield zijn pleidooi bij de inhuldiging van metrostation Erasmus. De lijn naar het ULB-ziekenhuis kwam er onder druk van de Franstalige liberaal Hervé Hasquin. Niet dat Hasquin een voorstander van het openbaar vervoer was. Volgens de toenmalige Ecolo-fractie wou hij zijn ‘vrijzinnige’ metro omdat de katholieken er met het metrostion Alma aan Saint-Luc al een hadden. Maar ondertussen zijn we twaalf jaar verder en heeft het Vlaamse UZ nog altijd geen sneltram.

Bijkomend: wat heeft de MR de PS gegund om tram 71 te droppen? Als burgemeester Willy Decourty (PS) zich in december terugtrekt, is de MR heer en meester in Elsene. De MR is een rabiate tegenstander van de vertramming van lijn 71. Voormalig minister Brigitte Grouwels (CD&V) weet er alles van.

Het ziet er naar dat ook minister van Openbare Werken en Verkeer Pascal Smet (SP.A) tram 71 niet langer met hand en tand zal verdedigen, ook al staat dat in het regeerakkoord. Smet hakt pas eind dit jaar de knoop door. Even terzijde: mocht Grouwels tram 71 in deze omstandigheden in de wachtkamer gezet hebben, hoe zou de SP.A-fractie dan gereageerd hebben?

Een echt alternatief voor een tram zien wij niet. Ja, de buurtbewoners willen hem niet, maar zij worden opgezweept door de Elsense MR. Dat terwijl buslijn 71 al jarenlang overloopt. Tussen haakjes: er reed vroeger in het liberale Elsene een tram op de Elsensesteenweg.

Maar nu zeggen PS en MR dus samen ‘foert’. Tegen de tram, tegen de gebruikers van lijn 71 én tegen de mobiliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni