De MIVB rijdt maandag niet en dat blijft nog de hele dag zo. Ook na de ploegenwissel blijft de situatie ongewijzigd. Bij veel andere bedrijven wordt eveneens actie gevoerd en staan er stakingsposten.

Er is in Brussel geen openbaar vervoer. Ook zijn alle metrostations dicht, net als de lift tussen het Poelaertplein en de Marollen. Die laatste wordt uitgebaat door de MIVB. Het personeel van de vervoersmaatschappij neemt deel aan de regionale stakingsdag van 8 december. Die actie is gericht tegen de besparingsplannen van de federale regering-Michel I. De situatie blijft nog dezelfde gedurende heel de dag. Ook na de ploegenwissel reed er geen enkel voertuig uit.

Ook de treinen van de NMBS zouden vandaag niet van of naar Brussel rijden.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn rijden maar weinig bussen in en rond Brussel. Slechts 12 procent van de chauffeurs van De Lijn is aan het werk. De schoolbussen rijden ook niet en er is geen busverkeer richting Brussels Airport.

In Waals-Brabant rijden weinig of geen bussen van openbaarvervoermaatschappij TEC. Vanuit de stelplaatsen van Nijvel - Baulers, die het westen van de provincie bedient, en die van Jodoigne (Geldenaken), in het oosten, vertrokken maandagochtend geen bussen.

Ook voor het autoverkeer is er hinder. De stad binnenrijden langs Delta lukt bijvoorbeeld niet, wegens een - aangekondigde - wegblokkade, laat de politie weten.

Luchthaven
Op Brussels Airport werden maandagochtend 276 vluchten, of 44 procent, van de vluchten geschrapt. Brucargo is volledig afgesloten, 70 procent van de bagageafhandelaars bij Aviapartner en Swissport is niet aan de slag. Op vele vluchten is er bovendien geen catering. Daarnaast zijn een aantal winkels op de luchthaven niet geopend. Aan de paspoort- en handbagagecontrole zouden geen problemen zijn.

Aan tientallen bedrijven in het gewest staan stakingsposten. En in heel wat scholen is er vandaag geen les.

Een overzicht van de verwachte hinder vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni