Stakingsaanzegging tegen camera's op commissariaten

© brusselnieuws.be
11/07/2014

De vakbonden van de politie in Brussel-Stad en Elsene hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 1 augustus. Ze protesteren tegen de plannen om camera’s met geluidsopname op de bureaus te plaatsen en vinden dat burgemeester Mayeur (PS) de politie wantrouwt. Mayeur staat versteld over de actie.

Drie vakbonden, VSO, ACV en NSPV, vinden dat de Stad te ver gaat door camera’s in de commissariaten te willen plaatsen. Die beslissing kwam er na een zoveelste beschuldiging van mishandeling door de politie in april.

Volgens de NSVP zijn vooral de plannen om ook geluidsopnames te maken er te veel aan. De bond vindt het ook onaanvaardbaar dat er camera’s in verhoorlokalen en lokalen voor naaktfouilles zouden komen. Maar het probleem zit dieper. “We voelen een sfeer van wantrouwen sinds Mayeur burgemeester is”, klinkt het.

Dringend
Mayeur vindt de klacht van de bonden "grenzend aan het belachelijke".

"Camera's hadden vroeger geen geluid omdat het technisch niet mogelijk was. Nu kan het wel, dus doen we het ook. Burgers klagen vaak over het woordgebruik van agenten, over een onrespectvolle benadering. Ga daar als burger maar eens tegenin zonder bewijs. Nee, de camera's komen er en hadden er tien jaar geleden al moeten zijn. Het is dringend."

Sint-Pietersziekenhuis
Mayeur benadrukt ook dat hij gelooft dat de meeste agenten hun werk goed doen. "De meesten doen dan ook niet mee aan de stakingsactie", zegt hij.

"Maar we moeten orde op zaken stellen. Kijk naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar camera's mishandeling aan het licht hebben gebracht. Er komen daar elke dag agenten, dat verloopt prima. Maar één incident is genoeg om de reputatie van het korps te schaden."

De socialistische bond ABVV zal alvast niet meestaken. Zij zijn voorstander van de camera’s en hopen dat die een einde zullen maken aan onterechte klachten tegen politiepersoneel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni