Staking legt openbaar vervoer lam

© brusselnieuws.be
12/12/2014

Er is in Brussel geen openbaar vervoer. Zowel bij de MIVB als bij De Lijn en de NMBS zal de hele dag waarschijnlijk geen enkele trein, tram, metro of bus uitrijden. Op de weg is het erg rustig, ondanks enkele blokkades.

Het personeel van de vervoersmaatschappijen neemt deel aan de nationale stakingsdag. Die actie is gericht tegen de besparingsplannen van de federale regering-Michel I.

Er rijdt geen enkel voertuig op het net van de MIVB. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij waarschuwt maandagochtend via Twitter dat die situatie doorheen de dag waarschijnlijk niet zal veranderen.

"Reizigers kiezen best voor alternatief vervoer", liet ook spoorwegmaatschappij NMBS eind vorige week al optekenen. Er rijdt sinds gisteravond geen enkele trein. Er zijn ook geen internationale treinen.

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zullen "vermoedelijk zo goed als geen bussen en trams" rijden.

De openbaarvervoermaatschappijen roepen de reizigers nog op alle 'real time' communicatiemiddelen te raadplegen: hun websites, mobiele apps en Twitterkanalen.

Ook voor het autoverkeer is er hinder. Op verschillende invalswegen staan piketten. De politie maakt melding van piketten op de Industrielaan, ter hoogte van Schuman op de Wetstraat, en aan de Kroonlaan ter hoogte van de Auguste Rodinlaan. Verder zijn er ook stakingspiketten aan Audi Vorst en aan Brussel-Zuid. De politie raadt ook aan de Europese wijk en de Reyerstunnel richting centrum te vermijden.

De blokkades zorgen echter enkel plaatselijk voor problemen. Op de Ring rond Brussel en de snelwegen richting Brussel is het veel minder druk dan gewoonlijk. Waarschijnlijk omdat de meeste mensen zondag al naar Brussel afzakten of vandaag thuis blijven.

Luchthaven
Vanaf zondagavond 22 uur kan er al geen enkel vliegtuig meer opstijgen of landen op Brussels Airport. De luchthaven vraagt aan reizigers om niet naar de luchthaven te komen. Alle voor maandag voorziene vluchten zijn geschrapt door de nationale staking, zo luidt het op Twitter. Ook toegang tot de vrachtluchthaven Brucargo is niet mogelijk.

Brussels Airport raadt reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Net Brussel
Bij Net Brussel zijn er vandaag geen ophaalwagens uitgereden. Ook de gewestelijke containerparken blijven gesloten. Net Brussel vraagt iedereen om vuilniszakken opnieuw binnen te halen en pas opnieuw buiten te zetten bij de volgende ophaling.

Aan tientallen bedrijven in het gewest staan stakingsposten, en in heel wat scholen is er vandaag geen les.

Ook stakersposten in de Rand
In Vlaams-Brabant zijn ook heel wat industriezones getroffen door de staking. Het gaat onder meer om zone Weiveld in Zaventem, het industrieterrein van Ternat en de vrachtluchthaven Brucargo. Die zijn volledig geblokkeerd door stakersposten. In vergelijking met de provinciale staking van afgelopen maandag wordt er in veel meer bedrijven en instellingen actie gevoerd. In Vlaams-Brabant alleen al zouden er 156 bedrijven plat liggen.

Wij houden u de komende uren ook verder up-to-date via onze liveverslaggeving op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni