Staking kamermeisjes Hilton-hotel tegen werklast

© brusselnieuws.be
28/01/2015

De kamermeisjes van het Brusselse Hilton-hotel aan het Rogierplein hebben woensdag een tijdlang het werk neergelegd uit protest tegen de hoge werklast. Nadat hun werkgever akkoord ging om het aantal schoon te maken kamers te verminderen, werd het werk 's middags hervat. 'Het rommelt in de sector', zegt vakbond FGTB.

Dat meldt de socialistische vakbond FGTB Horval.

"Het schoonmaakbedrijf EW haalde het contract binnen voor het Hilton-hotel op het Brusselse Rogierplein door onder de prijs van concurrent ISS te gaan", zegt Christian Bouchat van de vakbond aan brusselnieuws.be. "Maar de lonen binnen de schoonmaaksector liggen hoger dan die voor horecapersoneel (zoals kamermeisjes in dienst van hun hotel, red.), dus kan het schoonmaakbedrijf niet anders dan de productiviteit fors opdrijven om te kunnen overleven."

Gerommel in de sector
De ongeveer dertig vrouwen moesten volgens de bond oorspronkelijk 20 à 21 kamers kuisen in zes uur tijd, terwijl de kamermeisjes in het vlak ernaast gelegen Crowne Plaza acht uur tijd krijgen om 16 kamers schoon te maken.

EW is nu akkoord gegaan om de werklast voor de kamermeisjes te verminderen naar het niveau van twee maanden geleden. Bouchat: "Bij een staking mogen geen interimkrachten ingeschakeld worden. Omdat het hotel volzet was, konden ze dus niet anders dan inbinden."

De voorbije maanden rommelt het in heel wat Brusselse hotels. In november kwam het al tot stakingen in Hotel Van der Valk in Diegem en het Thon Hotel aan het Noordstation. Volgens de FGTB verbetert de situatie er niet op en zullen de acties nog toenemen. "De sector heeft nood aan echte controles en nieuwe normen", zegt Bouchat.

Meer en meer onderaannemers
Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotel Association, vraagt ook meer controles. “Er zijn illegale onderaannemers op de markt, die zich niet houden aan de regels. We vragen dat de staat strenger optreedt tegen deze oneerlijke vorm van concurrentie.”

Daarnaast vraagt de hotelvereniging ook een tussenkomst in de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid. “In de afgelopen tien jaar zijn de personeelskosten in onze sector met 45 procent gestegen. Niet alle hotels gebruiken onderaannemers, maar het komt vaker voor doordat de personeelskosten stijgen en het steeds moeilijker wordt personeel te vinden.”

Volgens Christian Bouchat van vakbond FGTB Horval werkt momenteel zo'n 25 à 30 procent van de hotelketens met onderaannemers voor de schoonmaak van de kamers. Vooral nieuwe hotels zouden externe bedrijven inschakelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni