Stadskanker bij Grote Markt wordt woonwijk

© brusselnieuws.be
15/01/2015

Midden in het centrum van Brussel, letterlijk op een steenworp van de Grote Markt, gaapt al een halve eeuw een stadskanker van jewelste. Nu krijgt het terrein tussen Grasmarkt en Beenhouwerstraat eindelijk een nieuwe toekomst. Het project 'Ilot Sacré' bestaat uit 79 woningen en twee handelszaken. [+beelden]

Het terrein van 2.500 vierkante meter in het hart van de stad, tussen de Grasmarkt en de Beenhouwersstraat, vlak bij de Grote Markt, ligt al bijna een halve eeuw braak. Er werden al vijftien projecten gelanceerd en zelfs zes vergunningen toegekend, maar er kwam telkens niets van in huis. De stadskanker werd sinds het einde van de jaren negentig aan het oog onttrokken door een houten omheining in de vorm van een huizengevel. Het rondtrekkende film- en stadsfestival PleinOpenAir streek er ooit neer. En het terrein in het hart van de stad was ook een tijdlang een parking.

De voorbije weken werden er ook opgravingswerken gedaan op een plek die al sinds de vroege middeleeuwen bewoond wordt. Archeologen vonden er onder meer honderden leren schoenen. Nu het werk van de archeologen achter de rug is, kunnen straks de bouwvakkers aanrukken, want na jaren van intenties is er nu een concreet bouwproject voor de site.

Tegen 2017 moeten er 79 woningen komen, gaande van studentenkamers en studio's tot appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Die worden gebundeld in acht gebouwen. Er zijn ook twee aparte huizen voorzien, en twee handelsruimten op het gelijkvloers. Verder komt er een fietsstallingen met in totaal 80 plaatsen, en parkeerruimte voor 24 auto's.

Nieuwe doorgang
Via bestaande en te heropenen doorgangen zullen ook niet-bewoners van de Grasmarkt naar de Beenhouwersstraat kunnen en andersom. Althans overdag want 's avonds zal de doorgang worden afgesloten met een hek. In het midden van project komt een nieuw pleintje. "Dat krijgt de naam Tweemanspleintje, een knipoog naar het Eenmansstraatje, dat het terrein verbindt met Beenhouwersstraat", zegt Anne-Catherine Galetic van projectontwikkelaar Galika aan Le Soir Immo.

Omdat het bouwproject ingebed is in een Unesco-werelderfgoedzone, worden de gebouwen qua stijl aangepast aan wat er omheen bestaat. Dat is ook te zien op de plannen van architecte Dominique Delbrouck. "We wilden het huizenblok nieuw leven inblazen met hedendaagse architectuur die zich toch inspireert op de bestaande gebouwen", zegt Delbrouck aan brusselnieuws.be.

Het totale budget voor het project bedraagt 20 miljoen euro. De prijs van een woning zal tussen de 200.000 euro - voor een studio van 35 vierkante meter - en 600.000 euro liggen. Voor die prijs krijgt u wel een penthouse van 150 vierkante meter met twee terrassen en zicht op de toren van het stadhuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni