C1405 John Rose Art Cafe

De Stad Brussel wil geen nieuwe panden meer bestemmen voor horeca in centrum Brussel. De Stad wil zo gemengde wijken bewaren, waar niet alleen cafés en snackbars zijn.

De Stad Brussel laat enkel nog nieuwe horecazaken toe als die zich vestigen in een pand dat al bestemd is voor horeca. Dat zeiden de initiatiefnemers van de Gentse Wasbar eerder al. Nu wordt het ook bevestigd door schepen van Handel Marion Lemesre (MR).

“In bepaalde omgevingen zoals de Vlaamsesteenweg of de Unescozone willen we een zekere commerciële mix bewaren”, zegt ze aan FM Brussel.

Niet alleen snackbars en cafés
De weigering van het stadsbestuur om meer horecapanden toe te laten, geldt voor heel het historische centrum van Brussel: de Unescozone rond de Grote Markt, de Sint-Jacobswijk en de buurt rond het Sint-Katelijneplein. De stad wil zo gemengde wijken bewaren, waar niet alleen cafés en snackbars zijn. In bijvoorbeeld de Sint-Jacobswijk waren het bewoners en handelaars zelf die de Stad vroegen geen nieuwe zaken meer toe te laten, zegt Lemesre.

Een paar weken geleden klaagden de initiatiefnemers van de Gentse Wasbar dat het moeilijk was om in Brussel een geschikte locatie te vinden, omdat de Stad hen niet toeliet te openen in het pand dat ze gevonden hadden.

“Ik heb niets tegen die zaak. Als ze een pand vinden dat al een horecabestemming heeft, is er geen probleem”, zegt Lemesre.

“Maar stel dat ik hen toelaat een nieuw gebouw in gebruik te nemen, en binnen een jaar gaan ze failliet of verhuizen ze. Dan heb ik nadien geen enkel middel meer in handen om te verhinderen dat er een zoveelste snackbar open gaat.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni