Stad verwerft de Lignegebouw voor politiezone

© Belga
20/10/2015

De gemeenteraad van de stad Brussel heeft maandag de verwerving van het de Lignegebouw in de Bankstraat goedgekeurd voor een bedrag van 27 miljoen euro. Het gebouw moet het nieuw administratief centrum voor de Politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene huisvesten.

Het de Lignegebouw beslaat de blok tussen de Bankstraat, de Oratoriënberg en de de Lignestraat. Tot 2008 huurde het toenmalige Dexia het gebouw dat sindsdien leegstaat.

Met de transactie verwerft de stad een zakelijk erfpachtrecht met inbegrip van de stedenbouwkundige vergunning die momenteel in uitvoering is. Er waren plannen om de 58.000 vierkante meter om te toveren tot negen woningen en conferentiezalen of horecaruimte. De parking van 200 plaatsen blijft in de huidige plannen behouden.

"In dit gebouw willen we de centrale diensten van de politiezone hergroeperen", legt burgemeester van Brussel Yvan Mayeur uit. "Het gaat om een essentiële investering gezien de staat van het huidige gebouw, dat zal verkocht worden om de operatie te financieren."

De voltallige oppositie onthield zich om de verwerving goed te keuren. "De totale kost van de operatie zal oplopen tot 120 miljoen euro. Maar de stad doet deze uitgave zonder grondig politie- of financieel plan", is de kritiek van cdH-gemeenteraadslid Christian Ceux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni