© B612 Associates

Stad schrapt woontoren in nieuw Fontainaspark

JCO
© brusselnieuws.be
26/02/2015

Er komt geen woontoren in het vernieuwde park aan het Fontainasplein. Dat heeft het college van de Stad Brussel beslist. De renovatie van het park en de bijhorende sportzaal wordt wel uitgevoerd.

Dat bevestigt schepen van Stedenbouw Geoffroy Commans de Brachène (MR) aan brusselnieuws.be.

De woontoren met 84 appartementen was een controversieel onderdeel van het hele renovatieproject. “We hebben besloten om die te schrappen om het geheel in te passen in de renovatie van de centrale lanen”, zegt Commans. “Het gaat tenslotte om de enige groene ruimte in laag-Brussel. Het centrum heeft dat ook nodig.”

In de toren werden oorspronkelijk 25 sociale woningen, 24 middenklassewoningen en 35 studio’s voor alleenstaanden voorzien. Die zouden gebouwd worden door de Grondregie van de Stad.

De andere onderdelen van de renovatie blijven wel behouden. Dan gaat het om woningen in de Zespenningenstraat en de Arteveldestraat, een halfondergrondse sporthal en het park zelf. “De woningen die er niet komen, zullen ook elders in de wijk gecompenseerd worden”, zegt Coomans. “We hebben daarover een akkoord met de Grondregie. Ook de horeca die in de benedenverdieping van de toren een plaats kreeg, zullen we ergens anders proberen te voorzien.”

Hoewel het project nu aangepast moet worden, wil de stad toch de oorspronkelijke timing behouden. “Starten in 2016 en het project afwerken tegen 2018”, zegt Coomans. “Het is immers essentieel om de renovatie gelijk te laten lopen met die van de centrale lanen.”

In de buurt werd eerder al tegen de woontoren geprotesteerd. Sommige vreesden ervoor dat de toren het park van de buurt zou afsnijden. De vermindering van de groene ruimte viel ook slecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni