Stad neemt risico van 3 miljoen voor vervuiling parking C

© Belga
21/08/2015

Als de grond die Ghelamco uitgraaft bij de bouw van het nieuwe stadion op Parking C vervuild is, neemt de stad Brussel 30 procent van de saneringskosten op zich, voor een maximumbedrag van drie miljoen euro.

Dat blijkt uit de erfpachtovereenkomst die de stad afsloot met de bouwgroep.

Bij de aankondiging van de deal tussen de Stad Brussel, het Brussels Gewest, Ghelamco en Anderlecht in juni raakte bekend dat de stad jaarlijks voor vier miljoen euro zal tussenbeide komen in de uitbating van het stadion.

Voor de ondergrondse parking naast het stadion kondigden Stad en Gewest in juli aan elk voor 40 miljoen euro tussenbeide te zullen komen. Als de bodem van Parking C ernstig vervuild blijkt, dreigt er dus nog drie miljoen euro bij te komen op de rekening van de Brusselse belastingbetaler.

De Vlaamse Afvalmaatschappij OVAM heeft geen weet van vervuiling op parking C, noch van de historiek ervan. Daarom is in eerste instantie geen bodemonderzoek vereist. Maar omdat er meer dan 250 kubieke meter grond wordt verplaatst, in dit geval 1,2 miljoen kubieke meter, is wel de grondverzetregeling van toepassing, zodat eventueel vervuilde uitgegraven grond niet op een andere plaats terechtkomt.

Eerste schepen Alain Courtois (MR) zegt dat de vzw Tentoonstellingsparken in het verleden op eigen initiatief metingen heeft laten uitvoeren en dat daarbij geen vervuiling aan het licht gekomen is. Maar de vzw weigert de omvang en de resultaten van deze metingen openbaar te maken. "Voor een terrein van die omvang, moeten er eigenlijk 100 boringen en analyses gebeuren", zegt een specialist.

Grootste ondergrondse parking
Uit de project-MER (milieueffectenrapport) van bouwheer Ghelamco blijkt verder dat in het stadion maximaal 40 dagen per jaar voetbalwedstrijden zullen doorgaan. Het 56,6 meter hoge stadion, dat gebouwd wordt in de westelijke hoek van Parking C, zal volgens de plannen bestaan uit 6 niveaus en plaats bieden aan 61.450 toeschouwers. In hetzelfde "multifunctionele complex" komt ruimte voor ca 78.000 vierkante meter horeca, 16.000 vierkante meter kantoren, 24.000 vierkante meter diensten, 10.000 vierkante meter nuts- en gemeenschapsvoorzieningen, 7.000 vierkante meter socio-culturele inrichting en 1.500 parkeerplaatsen.

Daarnaast krijgt het stadion de grootste ondergrondse parking van het land, goed voor 10.000 plaatsen. De rest van de site bestaat grotendeels uit een voor het publiek toegankelijke groene zone. In het noordoosten komt een paviljoen met uitzicht die dienst zal doen als (sport)bibliotheek.

De bouw van het stadion heeft als startdatum 14 maart 2016. Tegen 1 juni van 2018 moet alles af zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni