Stad loopt achter, huizenkopers de klos

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
12/08/2015

De notarissen zijn woest op de Stad Brussel. Omdat de Stad er maar niet in slaagt om de notarissen tijdig stedenbouwkundige informatie te leveren, dreigt de vastgoedmarkt vast te lopen. En dat is voor niemand goed.

Sinds 2012 moeten notarissen bij de verkoop van onroerend goed stedenbouwkundige inlichtingen opvragen bij de gemeenten. De Stad Brussel heeft echter een achterstand opgelopen van zeven maanden. Schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) geeft de forse achterstand toe, maar pleit onschuldig. De Stad gaat bij het verzamelen van gegevens terug tot in de negentiende eeuw en dat vraagt volgens hem soms een week tot drie weken opzoekingswerk voor één pand. Coomans zegt ook dat de Stad de enige van de negentien gemeenten is die zo grondig werk levert en de wet tot op de letter volgt. Maar de notarissen onderstrepen dat de vertragingen de kandidaat-kopers veel geld kunnen kosten. Soms moeten ze langer huren omdat het ondertekenen van het compromis noodgedwongen op zich laat wachten. Soms moeten kandidaat-kopers zelfs meer interest betalen omdat ze de lening bij de bank nog niet kunnen ondertekenen.

De Stad heeft net twee bijkomende ambtenaren in dienst genomen en in september komen er nog twee bij. Maar dat is onvoldoende om de achterstand weg te werken. Coomans kijkt ondertussen richting gewest om bij te springen, maar sommigen vragen zich af of Coomans zelf geen personeel van de Stad tijdelijk kan verplaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni