Stad lanceert open oproep voor nationaal stadion

KH
© brusselnieuws.be
21/03/2014

De Stad Brussel lanceert begin april een kandidatenoproep voor het nationale stadion dat op parking C moet komen. “Nu wordt het concreet.”

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) en eerste schepen Alain Courtois (MR) stelden vrijdagmiddag de open oproep voor het nationale stadion voor. Dat moet op parking C aan de Heizel komen. Het terrein is eigendom van de stad en ligt op het grondgebied van de gemeente Grimbergen.

Kandidaten die ingaan op de oproep zullen zelf moeten investeren in een stadion waar de overheid geen geld voor uittrekt. De investering moet teruggewonnen worden door de exploitatie van het stadion, dat plaats zal bieden aan 60.000 toeschouwers.

“Eerder toonde een studie van Deloitte aan dat het stadion rendabel kan zijn op voorwaarde dat er geen atletiekpiste komt, dat het de vaste thuisbasis wordt voor een club (Anderlecht bijvoorbeeld) en er ook andere evenementen dan voetbal kunnen georganiseerd worden”, klinkt het op het kabinet van schepen Courtois. “Alleen als die drie voorwaarden vervuld zijn, kunnen de 314 miljoen die het stadion zal kosten terugverdiend worden.”

Met de open oproep wil de Stad Brussel tonen dat het stadiondossier wel degelijk vordert en nu ook echt concreet wordt.

De voorbije weken rees al kritiek op de de plannen. De topman van bouwbedrijft Besix stelde enkele dagen geleden nog dat een stadion zonder overheidsgeld niet realistisch is. Nieuwbakken Brusselaar Didier Reynders (MR) vroeg zich onlangs nog af waarom het huidige Koning Boudewijnstadion niet als basis kan dienen voor het nieuwe project.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni