Stad lanceert actieplan voor gendergelijkheid

© brusselnieuws.be
23/09/2014

In een uitgebreid jarenplan zet de Stad Brussel uiteen hoe ze gaat werken aan gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Er zijn zeventien actiegebieden, van gelijke politieke vertegenwoordiging tot de strijd tegen stereotypen.

“We willen bijvoorbeeld het evenwicht tussen mannen en vrouwen in politieke beroepen handhaven, of verbeteren,” zegt Alexandre Van der Linden, woordvoerder van schepen van Gelijke Kansen Mohamed Ouriaghli (PS). “Idealiter is de verdeling 50 procent mannen, 50 procent vrouwen. Dat is niet overal het geval. We zullen geen quota instellen, maar willen wel werken aan een gelijke verdeling. Denk bijvoorbeeld aan sensibiliseringscampagnes, of een zogenaamde vrouwendag, bij de afdeling van lokale politieke partijen."

Een ander actieterrein zijn stereotypen en clichés over vrouwen. In bibliotheken en op scholen moeten ouderwetse vrouwbeelden verdwijnen. “We zullen niet de huidige kinderboeken gaan veranderen, want die hebben een historische relevantie," legt Van der Linden uit. "Wel willen we ervoor zorgen dat in nieuwe boeken geen ouderwetse representaties van vrouwen staan.”

Hoewel er geen quota komen voor verschillende beroepen, moeten beroepen wel voor mannen en vrouwen toegankelijk zijn. Dat betekent dat vrouwen, even goed als mannen, als tuinier aan de slag kunnen.

Het actieplan is nu vooral een richtlijn. Elke twee jaar maakt de Cel Gelijkheid van Kansen de balans op, om te zien wat er moet worden veranderd. Daarvoor zijn ook gegevens van de spreiding van mannen en vrouwen in verschillende beroepen. Een team van drie mensen houdt zich daarmee bezig. Het actieplan is gebaseerd op het Europese Handvest voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Onderaan is het volledige actieplan te downloaden in pdf-formaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni