Stad eist Leopoldswijk terug

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
22/10/2014

Ooit flaneerden er dames in zijden kleedjes en mannen in rok, vandaag wordt de Leopoldswijk verstikt op het spitsuur en is ze leeg tijdens de avondlijke uren.

Te veel kantoren, te veel leegstand. Schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) wil er meer leven in de brouwerij. Het studiebureau Bogdan & Van Broeck heeft een draaiboek met adviezen klaar om de inwoners te laten terugkeren, de leegstand te stoppen en inwoners te lokken.

Coomans geeft toe dat hij een zwak heeft voor de wijk, hij is er geboren en heeft er nog altijd familie en vrienden. De Europese wijk is de enige wijk in Brussel met een rasterstructuur zoals men die aantreft in wereldsteden zoals New York, Barcelona, Berlijn en La Plata. Coomans: “Het is mogelijk om van de Leopoldswijk opnieuw een wijk te maken met inwoners, handelaars, horeca en ontspanning, zonder de densiteit te verhogen. Een paar voorbeelden in de wijk – de voormalige Finse ambassade in de Trierstraat – laten zien dat herbestemming zonder verhoging van de densiteit ook rendabel is.”

De zone bevindt zich tussen de Kunstlaan en de Trierstraat, de Guimardstraat/Jacques de Lalaingstraat en de Luxemburgstraat/Marsveldstraat. Ze grenst aan het Stadsproject Wet van het Brussels Gewest waar de nadruk ligt op verdichting – en meer openbare ruimte – en bureaus. Het tegengestelde van wat de Stad wil. Een goed tegenwicht. Niet dat de Stad geen aandacht heeft voor de openbare ruimte: “In tegenstelling tot het drukke verkeer in de straten worden er rustige decompressieruimtes gecreëerd. De passages kunnen de vorm aannemen van steegjes, galerijen of een opening in de straatwand. Privéprojecten die overdag doorsteken voor voetgangers door een binnengebied mogelijk maken, zullen door de stad worden ondersteund.”

Het project van de stad doet heel erg denken aan de regering-Picqué: de stad teruggeven aan haar bewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni