Stad: ‘Criminaliteit daalt in Dansaertstraat’

© brusselnieuws.be
10/03/2015

De Stad Brussel werkt aan een actieplan om de veiligheid in en om de Dansaertstraat te verhogen. Het plan komt er na een aantal overvallen en gevallen van vandalisme in de buurt. Nochtans daalt volgens de politie en de Stad de criminaliteit in de straat.

De afgelopen weken en maanden vonden in de Dansaertstraat enkele opvallende incidenten plaats. Eind vorig jaar vertrok Apple-verdeler Easy-M na een aantal gewapende overvallen. Begin deze maand werd bloemenwinkel Flower Attitude het doelwit van een aanval met een molotovcocktail.

Volgens de Stad daalt de criminaliteit in de buurt echter. “Ondanks de vaststelling dat er zich op een korte periode een groot aantal ernstige feiten afspeelden, tonen de analyses van de politie aan dat het aantal criminele feiten in de Dansaertstraat en in de buurt de laatste jaren sterk afneemt”, zegt de Stad in een mededeling. “Globaal gezien werden in de Dansaertstraat 147 criminele feiten gepleegd in 2011, tegen 76 in 2014.”

De Stad maakt voor dat cijfer de optelsom van de feiten van zakkenrollerij, diefstal in woningen, diefstal met geweld, diefstal in of van wagens, vandalisme en slagen en verwondingen. Binnen het totaal gaat het vooral om diefstallen in wagens.

Eind vorig jaar bevestigde de politie nog dat de criminaliteit in het centrum daalde, maar dat de Dansaertstraat wel een uitzondering was wat betreft gewapende overvallen. “Er is weinig passage, en dat leent zich spijtig genoeg tot dit soort overvallen", klonk het toen.

Actieplan
Burgemeester Yvan Mayeur (PS) belooft nu een actieplan om de problemen op te lossen. De vzw Bravvo, de preventiedienst van de Stad Brussel, en de politie gaan daarover aan tafel zitten. Of er extra patrouilles komen in de buurt kan de politie niet bevestigen.

De Stad herhaalt in ieder geval dat ze een aantal maatregelen neemt om de veiligheid te garanderen. In februari 2014 organiseerde Bravvo al een uitgebreide campagne, waarbij folders werden geplaatst op de voorruit van de in de buurt geparkeerde auto’s.

Daarnaast zijn er de bestaande patrouille van de wijkteams van de politie, ondersteund door interventieploegen. Ten slotte biedt Bravvo ook psychologische bijstand aan slachtoffers van een misdrijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni