Tot 400 euro premie voor zuinige koelkast in Stad

© brusselnieuws.be
26/01/2016

De gemeentelijk milieupremies van de Stad Brussel krijgen een update. Er komen nieuwe premies bij maar tegelijkertijd snoeit de stad in het aanbod. De premies moeten bijdragen aan duurzame ontwikkeling in de stad.

Drie premies verdwijnen: wie een zonneboiler of een systeem om regenwater op te vangen plaatst, kan niet langer rekenen op steun van de stad. Ook de premie voor groendaken verdwijnt. Volgens Schepen van Milieu, Ahmed El Ktibi (PS), waren die premies hun aantrekkingskracht en relevantie verloren, dat zegt hij in de krant La Libre Belgique.

Nieuwe premies
Wie een energie-efficiënte koelkast koopt met een A+++ label krijgt wel nog een premie. Die stijgt zelfs tot maximaal 400 euro met een bonus van 100 euro voor grote gezinnen vanaf vier personen. De premie dekt tot 50 procent van de aankoopprijs en is voorbehouden voor lage inkomens. Wie als alleenstaande minder dan 33.500 euro per jaar verdient (48.500 euro per jaar voor een gezin) heeft recht op de premie.

“De prijs van energie-efficiënte koelkasten blijft hoog. Gezien het succes van deze premie vorig jaar is deze behouden een absolute prioriteit. Een A+++ koelkast zal de energiefactuur van kansarme gezinnen aanzienlijk doen dalen”, aldus Ktibi.

De stad voorziet ook een nieuwe premie: wie een apparaat koopt waarmee je op een appartement kan composteren krijgt dat volledig terugbetaald tot maximaal 100 euro en één apparaat per gezin.

Kritiek
Liesbet Temmerman (GROEN), gemeenteraadslid voor de oppositie, noemt de nieuwe premies "goed" maar heeft bedenkingen: "De drie premies die verdwijnen is geen goede zaak. Het gaat over premies voor installaties en werken die een belangrijke investering vragen en technisch moeilijker zijn dan de 'eenvoudige' aankoop van een product zoals een koelkast of compostbak. Dat deze premies onvoldoende succes hebben heeft volgens de schepen uiteraard een reden. Welke reden dat juist is kon of wou de schepen niet zeggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni