Pieter Pauwel NOH
© Heleen Rodiers

Stad begint met bouw woningen aan Pieter en Pauwel

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
03/02/2016

Brussel-Stad legt eind deze week in Heembeek de eerste steen van twee kleine appartementsgebouwen, het ene op de hoek Kraatveld-Kruisberg, het andere op de site Pieter en Pauwel achter de kerk. Ook de VGC wil op deze site bouwen, met name een bib, een gemeenschapscentrum en welzijnsdiensten. Maar dat al lang aanslepende project is nog niet uit de startblokken.

De twee bouwprojecten van Stad Brussel vloeien voort uit het 1000-woningen-plan van het vorige Brusselse stadsbestuur. Een flink deel van deze woningen werd in Heembeek gebouwd of gepland. Zo worden nu op de hoek van de Kraatveldstraat en de Kruisberg 33 middenklasse huurappartementen neergezet, plus nog tien studio’s die in hun geheel verhuurd zullen worden aan Abbeyfield, een vzw die kleinschalige woonprojecten voor ouderen probeert te realiseren.

Het tweede project, Pieter en Pauwel, verrijst achter de kerk en bestaat uit 36 huurappartementen met garages. Oorspronkelijk zou er op de Pieter en Pauwel-site, eigendom van de Stad, een gemengd project van Brussel-Stad en Vlaanderen verrijzen. Een nieuwe bib en een gemeenschapscentrum zouden gecombineerd worden met een dagverzorgingscentrum, een gehandicaptencentrale, een lokaal dienstencentrum en een zeventigtal aanleunwoningen voor senioren en gehandicapten. Toenmalig Vlaams minister Bert Anciaux (SP.A), die overal in Brussel woonzorgzones uit de grond wilde stampen, nam hiervoor in 2008 het initiatief. De architecten van LAT werkten een plan uit waarin de woon-, de culturele en de welzijnsfuncties vloeiend in elkaar overliepen.

Abbyfieldwoningen
Anciaux’ opvolger Pascal Smet (SP.A) wilde het bouwproject echter niet trekken en het belandde in het slop. Uiteindelijk werd het project in 2012 gesplitst. Stad Brussel zou op de helft van het terrein woningen bouwen, de VGC kocht de andere helft en werd bouwheer van de bib, het gemeenschapscentrum en de welzijns en ouderenvoorzieningen. De plannen van LAT vervielen en elk project kreeg zijn eigen architect. ADE tekende de woningen voor Stad Brussel, de Antwerpse HUB Architecten het VGC-gedeelte.

De VGC-bouwwerf had vorig jaar van start moeten gaan en dit jaar afgerond zijn. Maar de bouwvergunning is nog altijd niet binnen.

Intussen zoekt Herwig Teugels van Kenniscentrum Woonzorg nog steeds naar een oplossing voor de geschrapte senioren- en gehandicaptenwoningen. “We zijn al lang in onderhandeling met Stad Brussel opdat er in hun bouwprojecten in de buurt voldoende senioren- en gehandicapten zouden worden gemaakt. De tien Abbyfieldwoningen komen er sowieso, maar we rekenen ook op tien andere woningen. Samen is dat natuurlijk veel minder dan de zeventig aanleunwoningen in het oorspronkelijke plan.”

Het VGC-project kost ongeveer vier miljoen euro waarvan de VGC de helft betaalt. De rest komt van Stad Brussel, het Brusselfonds, de Vlaamse gemeenschap (Vipa) en ADO-Icarus, de toekomstige uitbater van de welzijnsvoorzieningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni