Staatloze staten in de spotlights in KVS

© brusselnieuws.be
16/09/2014

Niet elke niet-erkende staat krijgt zoveel aandacht als de zelfverklaarde Islamitische Staat. Dit weekend staat het KVS in het teken van staatloze staten die minder expliciet in de media komen. Denk aan staten als West-Papoea, Somaliland en Koerdistan.

De Nederlandse kunstenaar Jonas Staal is al een aantal jaar bezig met politiek en staatloze staten. Zijn interesse gaat met name uit naar niet-erkende staten. Het is inmiddels de vierde keer dat hij, met zijn team een 'New World Summit' organiseert. Deze top heeft tot doel mensen aan het denken te zetten over een nieuwe politieke ruimte.

Jonas Staal legt uit: "We willen gelijkheid bepleiten tussen de erkende staten en niet-erkende staten." Denk bijvoorbeeld aan West-Papoea, een Indonesische provincie met een eigen president, die door Indonesië als terroristische organisatie wordt gezien.

Na drie eerdere edities in Berlijn, Kochi en Leiden in 2012 strijkt de New World Summit dit keer in Brussel neer.

Drie dagen lang zal het publiek kunnen luisteren naar verschillende sprekers. Er zijn dit jaar niet alleen afgevaardigden uit het organisaties die strijden voor een eigen staat, als het Wereld Oeigoers Congres, maar ook experten op het gebied van nieuwe ontwikkelingen, zoals Wikileaks.

“Deze New World Summit is veruit de grootste, vandaar dat er dit keer anderhalf jaar tussen zit,” legt medeorganisator Younes Bouadi uit. Dit jaar zullen er bijna twintig afgevaardigden zijn vanuit organisaties die staatloze staten representeren. “We zijn heel tevreden over het aantal sprekers. Ter vergelijking: op onze eerste top waren er 7 organisaties.”

Bouadi verwacht per dag een kleine tweehonderd aanwezigen. Het evenement vindt plaats in het KVS van 19 tot 21 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni