Sportcolumn David Steegen: Op bezoek in Athene

David Steegen
© Brussel Deze Week
16/08/2013
Athene, begin augustus. RSC Anderlecht is uitgenodigd om een galawedstrijd te spelen tegen het befaamde Olympiakos Syndesmos Filathlon Peiraos, of de Olympische Vereniging van de Vrienden van Pireaus.

Olympiakos is misschien wel de grootste sportclub van het land met onder meer een basketbal- en volleybalclub die in aparte, grote, indoor stadions hun sport beoefenen. Griekenland, sportland. Olympiakos herbergt maar liefst zeventien verschillende sporttakken. Pireaus is de grootste haven van Europa en de derde grootste van de wereld. Jaarlijks gebruiken negentien miljoen mensen de haven.

Olympiakos is waarschijnlijk het grootste voetbalinstituut van het land. Veertig keer kampioen van Griekenland, vaste klant van de mooiste internationale clubcompetitie ter wereld, de Champions League, en ze vierden vorig seizoen een derde landstitel op rij. De club van de wereldse haven speelt in een geweldig voetbalstadion, het Giorgios Karaskaikisstadion. Het moderne bouwwerk is exclusief voorbehouden voor voetbal en is aangepast aan een mooie voetbalbeleving. Comfortabel en stijlvol. Het Karaskaikisstadion is groots zonder protserig te zijn. De voormalige Anderlecht speler Pär Zetterberg heeft er twee seizoenen gevoetbald voordat hij zijn rijke loopbaan bij paars-wit afsloot. Kevin Mirallas, de aanvaller van de Rode Duivels en Everton FC, heeft er ook intense voetbaljaren meegemaakt voordat hij de grote stap naar de Premier League zette. In de spelerstunnel prijken gigantische actiefoto's uit het rijke verleden. Mirallas staat er verschillende keren op. Het gevolg uit Brussel is onder de indruk van de installaties. De Braziliaanse superster Rivaldo, de Franse wereldkampioen Christian Karembeu en de Beverse Ivoriaan Yaya Touré hebben zich in Piraeus getoond. RSC Anderlecht wordt met veel eerbied ontvangen. De talrijke clubmedewerkers zijn voorkomend en respectvol. Het stadion is goed gevuld. Twintigduizend Olympiakosfans zijn afgezakt om de vriendenwedstrijd bij te wonen. De verbondenheid tussen spelers en fans is indrukwekkend. De club werd dan ook gesticht door supporters. Royal Sporting Club Anderlecht laat maar liefst twintig voetballers opdraven in verschillende, ongewone opstellingen. De verzengende hitte wordt doorboord door een frisse zeewind. Sporting verliest met 1-0. De wedstrijd is gezapig. Enkele jongeren hebben weer wat ervaring opgedaan. Frank Acheampong, de jonge Nigeriaan van Anderlecht, laat goede dingen zien en de Congolees Chancel Mbemba, die de dag na de wedstrijd negentien jaar werd, bevestigt wat hij in zijn mars heeft. Thomas Kaminski, de gedoodverfde opvolger van monument Silvio Proto, blijft zijn oprechte ambitie trouw. Hij keept een heel goede wedstrijd. Verloren Anderlechtzoon Anthony Vanden Borre speelt twintig minuten mee. De Serviër Luka Milivojevic bevestigt de kunde die de voetbaltechnici unaniem in hem ontwaard hebben. De vriendenwedstrijd heeft het een en ander aan het licht gebracht. De jongeren hebben talent. Een halve week na de wedstrijd spelen diezelfde jongeren KAA Gent helemaal zoek. De jeugd heeft de toekomst. We kunnen het niet genoeg herhalen.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Column

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni